Οστεοπόρωση και εμμηνόπαυση – τα 9 βήματα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, που κάθε γυναίκα στην εμμηνόπαυση πρέπει να γνωρίζει

by Fema Relle
0 comment
Οστεοπόρωση και Εμμηνόπαυση

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, εισέρχονται σε μια φάση της ζωής τους που χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές, μία από τις οποίες είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που χαρακτηρίζεται από εξασθενημένα και εύθραυστα οστά, καθιστώντας τα ευάλωτα σε κατάγματα.
Για την προστασία της οστικής υγείας των γυναικών στην εμμηνόπαυση, είναι ζωτικής σημασίας η παροχή καθοδήγησης και γνώσεων σχετικά με την πρόληψη.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τα 9 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε γυναίκα στην κλιμακτήριο ή στην αρχή, ιδανικά, της εμμηνόπαυσης ώστε να προλάβει, στο βαθμό που είναι εφικτό, τη νόσο της οστεοπόρωσης.

 1. Κατανόηση της μετάβασης στην εμμηνόπαυση
  Το πρώτο βήμα για τη θωράκιση του γυναικείου οργανισμού για την οστεοπόρωση είναι η κατανόηση της ίδιας της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή στις αρχές της δεκαετίας των 50. Χαρακτηριστικό της εμμηνόπαυσης είναι η σημαντική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση αποτελούν βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.
 2. Υγιεινή διατροφή
  Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών οστών. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση τροφών πλούσιων στα παραπάνω δύο μικροθρεπτικά συστατικά όπως γαλακτοκομικά προϊόντα (με μέτρο), σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα τρόφιμα καθώς και εξειδικευμένα συμπληρώματα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εποχής και άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της συνολικής υγείας, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.
 3. Τακτική άσκηση με βάρη
  Η τακτική άσκηση ( περπάτημα, κολύμβηση, χορός, Pilates, γιόγκα) βοηθά στην ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη (πάντα καθοδηγούμενη στην αρχή) βοηθούν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πρέπει να επενδύουν χρόνο στον εαυτό τους ώστε να ασκούνται τακτικά για να ενισχύσουν τα οστά τους και να βελτιώσουν την ισορροπία τους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πτώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα.
 4. Διακοπή του καπνίσματος και περιορισμός του αλκοόλ
  Τόσο το κάπνισμα όσο και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Εάν μια γυναίκα καπνίζει, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να το κόψει και να δοθεί έμφαση στην ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης της οστεοπόρωσης
 5. Έλεγχος της οστικής πυκνότητας
  Ο τακτικός έλεγχος της οστικής πυκνότητας, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων οστικής απώλειας. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να συζητούν τη συχνότητα και την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της οστικής πυκνότητας με το γιατρό τους.
 6. Φαρμακευτική αγωγή
  Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να συστήσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης ή να καθυστερήσουν την εξέλιξη της. Η απόφαση για μία τέτοια αγωγή πρέπει πάντα να λαμβάνεται σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου, το προσωπικό ιατρικό ιστορικό αλλά και τη συνολική υγεία της ασθενούς.
 7. Σωστή ενημέρωση για πρόληψη
  Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο ζωής μίας γυναίκας, την εμμηνόπαυση, η σωστή ενημέρωση έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Γιατί; Γιατί είναι η στιγμή που οι γυναίκες όχι μόνο θα πρέπει να καταλάβουν την στενή σύνδεση ανάμεσα στην απώλεια των οιστρογόνων και την οστεοπόρωση αλλά και να κατανοήσουν τη διαφορά που μπορεί να κάνει η πρόληψη στη ζωή τους. Το τρίπτυχο «σωστή ενημέρωση – προσυμπτωματικός έλεγχος – έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία» θέτει τις σωστές βάσεις για πιο υγιή οστά και πιο δυνατό σώμα στο μέλλον.
 8. Πρόληψη των πτώσεων
  Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών. Η οστεοπόρωση είναι συχνά ο ένοχος, με τα οστεοπορωτικά κατάγματα να προκαλούν περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο από τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά και τον καρκίνο μαζί. Η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης των πτώσεων, όπως η απομάκρυνση των κινδύνων (πχ σκαλοπάτια), η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ασφαλείας και η εξάσκηση ασκήσεων ισορροπίας, είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τέτοιας μορφής καταγμάτων.
 9. Υποστήριξη και εκπαίδευση
  Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναζητούν υποστήριξη και εκπαίδευση σχετικά με την οστεοπόρωση. Οι ομάδες υποστήριξης, όπως το Femarelle Club, οι έγκυρες διαδικτυακές πηγές καθώς και κρατικά προγράμματα μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες, συναισθηματική υποστήριξη και μια αίσθηση ενδυνάμωσης.

Με την κατανόηση των κινδύνων και τη λήψη προληπτικών μέτρων, όλες οι γυναίκες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης και να απολαύσουν μια πιο υγιή ζωή κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.

Ακολούθησε μαζί μας τα βήματα πρόληψης της οστεοπόρωσης και φώναξε δυνατά: Είμαι έτοιμη για την εμμηνόπαυση! #IAmreadyformenopause #eimai_etoimi.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις