Σεξουαλική δυσλειτουργία στην εμμηνόπαυση

by Fema Relle
0 comment

Η σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την εμμηνόπαυση είναι συχνή – όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να απολαμβάνετε το σεξ εάν αυτό επιθυμείτε.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία στην εμμηνόπαυση είναι μια κοινή ανησυχία για πολλές γυναίκες. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια κάθε φάσης της σεξουαλικής δραστηριότητας (διέγερση, σεξουαλική επαφή, οργασμό) τα οποία εμποδίζουν μια γυναίκα να βιώσει τη σεξουαλική ικανοποίηση όπως επιθυμεί. Επιπλέον, καταστάσεις όπως η ακράτεια, μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στη γυναίκα, στην ευαίσθητη αυτή φάση της ζωής της.

Οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν ή ντρέπονται να συζητήσουν τα σεξουαλικά τους προβλήματα, ακόμα και με τις φίλες τους που μπορεί να νοιώθουν το ίδιο, δεν υπάρχει όμως τίποτα πιο σημαντικό από το να ενημερώσετε το γιατρό σας, δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Σεξουαλική δυσλειτουργία στην εμμηνόπαυση – τα πιο συχνά αίτια

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να έχει σωματικά ή ψυχολογικά αίτια, χωρίς η μία κατηγορία να είναι πιο σημαντική από την άλλη. Οι φυσικές αιτίες περιλαμβάνουν το διαβήτη, ήπιες ή πιο σοβαρές καρδιακές παθήσεις, πιθανές νευρολογικές παθήσεις, ορμονικές ανισορροπίες, χρόνιες ασθένειες, όπως η Σκλήρυνση κατά πλάκας, τον αλκοολισμό και την κατάχρηση φαρμάκων και τις παρενέργειες τους, ιδιαίτερα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Ψυχολογικές αιτίες της σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορεί να περιλαμβάνουν το στρες και το άγχος της καθημερινότητας, τη μη αποδοχή του γήρατος, τις ανησυχίες για τη σεξουαλική απόδοση, τα προβλήματα σχέσεων, την κατάθλιψη, πιθανά συναισθήματα ενοχής καθώς και τη μειωμένη libido λόγω ορμονικών διαταραχών ή επώδυνης σεξουαλικής επαφής.

Σεξουαλική δυσλειτουργία στην εμμηνόπαυση – πως την αντιλαμβάνονται οι γυναίκες;

Οι συχνότεροι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας που εμφανίζονται σε διαφορετικά στάδια είναι:

  1. Αναστολή σεξουαλικής επιθυμίας
  2. Αδυναμία διέγερσης
  3. Έλλειψη οργασμού (ανοργασμία)
  4. Επώδυνη συνουσία

Επειδή κάθε γυναίκα είναι μοναδική, μπορεί να βιώνει ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό σχετίζεται με τη συνολική κατάσταση της υγείας της αλλά και με την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.

Σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την εμμηνόπαυση – ποια είναι η θεραπεία;

Η πρόγνωση για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες εξαρτάται από το εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία που την προκαλεί. Αν η σεξουαλική δυσλειτουργία σχετίζεται με μία θεραπεύσιμη φυσική κατάσταση, πχ ορμονική ανισορροπία, το αποτέλεσμα είναι συχνά θετικό. Όταν η δυσλειτουργία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με την παροχή συμβουλών, την εκπαίδευση και τη βελτίωση της επικοινωνίας των σεξουαλικών συντρόφων.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αν δε μιλήσετε για αυτό. Μπορεί θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα να θεωρούνται ταμπού, όμως πρέπει να γνωρίζετε πως όσο πιο ειλικρινείς είστε με το γιατρό σας, τόσο πιο κοντά είστε στη λύση του προβλήματος σας.

Σήμερα, οι γυναίκες στην ώριμη φάση της ζωής τους είναι πιο δυναμικές από ποτέ. Με σύμμαχο τις νέες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και εξειδικευμένα συμπληρώματα όπως το Femarelle Recharge και το Femarelle Unstoppable, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό. Αρκεί να το επιδιώξετε.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις