Οι μακροχρόνιες σχέσεις μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας;

by Fema Relle
0 comment


Η σεξουαλική λειτουργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σεξουαλικής υγείας και, γενικότερα, ευεξίας για όλους. Τι είναι, όμως, εκείνο που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τη σεξουαλική λειτουργία; Πώς και για πόσο διατηρείται η σεξουαλική επιθυμία σε μία μονογαμική σχέση; Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας και των αλλαγών που επέρχονται στις σχέσεις με την πάροδο του χρόνου.

Η γυναικεία σεξουαλικότητα, πιο πολύπλοκη από αυτή του άντρα, φαίνεται ότι κυριαρχείται και διαμορφώνεται από αρκετές ψυχολογικές και βιολογικές επιδράσεις και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ψυχική ευεξία, η ηλικία, ο χρόνος, αλλά και η ποιότητα της σχέσης.

Πολλά ερωτηματικά που γεννιόνται για τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία δεν έχουν απαντηθεί. Όπως έχουν ήδη δείξει παλαιότερες μελέτες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν
σεξουαλική δυσλειτουργία από ό,τι οι άνδρες, με 43% και 31% πιθανότητες, αντίστοιχα.

Η μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Turku και το Åbo Akademi στη Φινλανδία παρακολούθησαν την εξέλιξη της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας σε μια περίοδο 7 ετών και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν 2.173 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Φινλανδία, σε δυο στάδια συλλογής δεδομένων μεγάλης κλίμακας, σε χρονικό διάστημα 7 ετών.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που αξιολογεί συγκεκριμένους τομείς της σεξουαλικής λειτουργίας στις γυναίκες, όπως η σεξουαλική διέγερση, ο οργασμός, η σεξουαλική ικανοποίηση και η παρουσία πόνου κατά τη συνουσία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις πιθανές επιδράσεις της ηλικίας και της διάρκειας της σχέσης.

Από τις λειτουργίες που εξετάστηκαν, η ικανότητα των γυναικών να έχουν οργασμό ήταν η πιο σταθερή κατά την περίοδο των 7 ετών, ενώ η σεξουαλική ικανοποίηση ήταν η πιο μεταβλητή. Η ικανότητα των γυναικών να έχουν οργασμό βελτιώθηκε σε όλες τις ομάδες κατά τη διάρκεια της μελέτης, με τις γυναίκες εκτός σχέσης να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη βελτίωση. Οι γυναίκες με νέα σχέση παρουσίασαν ελαφρώς μικρότερη βελτίωση από ό, τι οι ελεύθερες, αλλά μεγαλύτερη βελτίωση από τις γυναίκες που είχαν την ίδια σχέση κατά την περίοδο των 7 ετών της
έρευνας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν μείνει στην ίδια μονογαμική σχέση για ολόκληρο το διάστημα των 7 ετών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στη σεξουαλική επιθυμία. Αντίθετα, οι γυναίκες που βρήκαν ένα νέο σύντροφο κατά τη διάρκεια της μελέτης παρουσίασαν μικρότερη μείωση στη σεξουαλική επιθυμία. Οι γυναίκες που ήταν εκτός σχέσης στο τέλος της περιόδου παρατήρησης ανέφεραν σταθερή σεξουαλική επιθυμία.


Ο παράγοντας «σύντροφος»

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αντίκτυπο στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών μπορεί να έχουν και παράγοντες που αφορούν το σύντροφο και δε σχετίζονται με τη διάρκεια της σχέσης. Ως εκ τούτου, οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τον παράγοντα του συντρόφου όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για την καλύτερη κατανόηση της πολυμορφίας της σεξουαλικής λειτουργίας. Η αλήθεια για τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας είναι πολύπλευρη, με πολλά ακόμα αναπάντητα ερωτηματικά. Όπως έχουν επισημάνει οι επιστήμονες, ο εγκέφαλος της γυναίκας θεωρείται πιο συναισθηματικός και σταθερός στις σεξουαλικές δομές του, ενώ ο εγκέφαλος του άνδρα δείχνει να είναι πιο ασταθής, σαρκικός και παρορμητικός.

Επιπλέον, οι ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει, από την περιεμμηνόπαυση και έπειτα, αποτελούν και αυτές μία βασική αιτία μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας. Στις περιπτώσεις αυτές, το Femarelle, αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάθε γυναίκα που θέλει να διατηρήσει τη σεξουαλική της ορμή και ενέργεια, με απόλυτη ασφάλεια, πάντα χωρίς ορμόνες.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις