Κανείς δεν μιλάει για την εμμηνόπαυση (ούτε καν ο γιατρός σας)

by Fema Relle
0 comment

Γιατί η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει να παραβλέπει την εμμηνόπαυση

“Ας το παραδεχτούμε. Πάρα πολλοί γιατροί, ακόμη και αρκετοί γυναικολόγοι, δεν έχουν όλες τις απαντήσεις για την εμμηνόπαυση και τον τρόπο αντιμετώπισης των πολλών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την “αλλαγή” στον νέο κύκλο της ζωής της γυναίκας.” Έτσι ξεκινούσε ένα άρθρο του Forbes δύο χρόνια πριν για την εμμηνόπαυση, και δυστυχώς ακόμα και σήμερα η εμμηνόπαυση παραμένει ένα ταμπού σε παγκόσμιο επίπεδο για την πλειοψηφία των γυναικών που προσπαθούν να βρουν κάποιον να τις καταλάβει και να τις βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτή την απαιτητική, μεταβατική φάση της ζωής τους.

Ώρα λοιπόν να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής, των taboo και να πούμε κάποιες αλήθειες

Κάποια στιγμή γύρω στην ηλικία των 40 ετών, αρχίζουν οι αλλαγές. Ίσως τα μαλλιά να φριζάρουν, τα νύχια να γίνονται εύθραυστα, να συσσωρεύεται λίπος στην κοιλιά, οι περίοδοι να γίνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες, να υπάρχει κολπική ξηρότητα, “ομίχλη στον εγκέφαλο” ή άγχος. Κάποιοι αποδίδουν τις αλλαγές στην άνοδο της ηλικίας. Άλλοι επικεντρώνονται στα επιμέρους συμπτώματα, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για κάτι τόσο συνηθισμένο και ήρθε η ώρα να το γράψουμε με bold και κεφαλαία γράμματα: την ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, δηλαδή την χρονική περίοδο που προηγείται της ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ.

Δείτε ακόμα: Εμμηνόπαυση και διακοπές | Η κατάλληλη προετοιμασία για να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη

Ιt’s OK να πούμε τις λέξεις ως έχουν 

Υπάρχουν περισσότερα από 20 συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης – πρόκειται για το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως 14 χρόνια και είναι όταν το σώμα μεταβαίνει προς την εμμηνόπαυση. (Η εμμηνόπαυση είναι η παύση της εμμήνου ρύσεως και επέρχεται όταν έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία περίοδο). Ωστόσο, μόνο το 7% των γυναικών λαμβάνουν οδηγίες σωστής διαχείρισης της κατάστασης.

Πώς έγινε αυτή η φάση της ζωής να παραβλέπεται σε τέτοιο βαθμό;

Σύμφωνα με άρθρο του New England Journal of Medicine, η νεότερη γενιά αποφοίτων ιατρικής και παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν έχει την κατάρτιση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που θα αντιμετωπίσει ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών κατά την επόμενη δεκαετία. Είναι δεδομένο λοιπόν πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό όσον αφορά την εκπαίδευση τόσο των παρόχων όσο και των ασθενών σχετικά με την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Για αυτό υπάρχουν διάφοροι λόγοι:  Οι ειδικοί από τη μία δεν έχουν τις πληροφορίες που πρέπει να δώσουν, ενώ οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση σε διαφορετικές ηλικίες η καθεμία. Οτιδήποτε μετά τα 45 θεωρείται φυσιολογικό, αλλά ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην εισέλθουν στην εμμηνόπαυση πριν από τα 55. Και το 7% των γυναικών εισέρχεται πριν από την ηλικία των 45 ετών. Υπάρχει λοιπόν, μία σύγχυση η οποία επιφέρει λάθος προσέγγιση στη διαχείριση των αλλαγών στο βάρος, στο δέρμα και τα μαλλιά, στους καρδιακούς κινδύνους, σε θέματα με την υγεία των οστών και τη σεξουαλική υγεία.

Το “κενό διαχείρισης της εμμηνόπαυσης”

Οι ειδικοί αποκαλούν το φαινόμενο αυτό ως “κενό διαχείρισης της εμμηνόπαυσης” εννοώντας ότι κανείς στον ιατρικό κλάδο δεν κατέχει πραγματικά αυτόν τον τομέα. Συνήθιζε να εμπίπτει καθαρά στη σφαίρα του γυναικολόγου, αλλά τώρα η γυναικολογία εξειδικεύεται περισσότερο σε τομείς που βασίζονται σε διαδικασίες όπως η υπογονιμότητα ή η θεραπεία ινομυωμάτων. Έτσι, δίνεται λιγότερη έμφαση στη γυναίκα που επισκέπτεται το ιατρείο για να αναφέρει κολπική ξηρότητα ή εξάψεις. Μέχρι οι ειδικοί να δουν την εμμηνόπαυση ως απειλή για τη συνολική υγεία, δεν πρόκειται να το πάρουν στα σοβαρά και θα τη θεωρούν ένα ακόμη από αυτά τα “γυναικεία πράγματα” που θα περάσουν. Το “κενό διαχείρισης της εμμηνόπαυσης” σε ιατρικό επίπεδο αλλά και ο προσωπικός φόβος και taboo που δημιουργεί μια τέτοια συνθήκη, διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της ελλειπούς ενημέρωσης της εμμηνόπαυσης με αποτέλεσμα όχι μόνο να πέφτει η ποιότητα της ζωής κάθε γυναίκας αλλά και να έρχεται αντιμέτωπη με παράπλευρες απώλειες, για παράδειγμα σε επαγγελματικό, κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο.

Η πτώση των επιπέδων των αναπαραγωγικών ορμονών, οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης, έχει ευρείες και συχνά βαθιές επιδράσεις στο επίπεδο ζωής μια γυναίκας, και επηρεάζει από τα αιμοφόρα αγγεία μέχρι το δέρμα, τα μαλλιά, τη λειτουργία του εγκεφάλου κ.α. Η εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια, επομένως ο εντοπισμός ενός τρόπου για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι κομβικής σημασίας. Καθώς τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά εξάψεις, αϋπνία, νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα και αλλαγή διάθεσης για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αλλά αυτό που μπορεί να τους διαφύγει είναι το γεγονός ότι η πτώση των ορμονών μπορεί επίσης να τους βάλει σε κίνδυνο για οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και αρθρίτιδα, εάν η ανεπάρκεια σε ορμόνες δεν αντιμετωπιστεί όπως αξίζει να αντιμετωπιστεί.

Δείτε ακόμα: Μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε: 5 μύθοι καταρρίπτονται

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει μια γυναίκα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο;

Συχνά, μια γυναίκα απευθύνεται στις φίλες της για συμβουλές σχετικά με το πώς διαχειρίζονται εκείνες τα συμπτώματα. Το πρόβλημα είναι ότι η εμμηνόπαυση επηρεάζει κάθε γυναίκα διαφορετικά και αυτό που λειτουργεί για την καλύτερη φίλη ή την αδελφή της μπορεί να μην είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για την ίδια. Πολλές φορές οι γυναίκες προβαίνουν σε ορμονικές θεραπείες για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, άλλες σε εναλλακτικές μεθόδους, άλλες σε τίποτα.

Εδώ, θα πρέπει να αναφερθεί, πως προκύπτει ακόμα ένα βασικό θέμα. Αν αντιμετωπιζόταν η περίοδος αυτή με την πρέπουσα προσοχή και ασφαλώς εξατομικευμένα, οι γυναίκες θα ήταν και πιο εξοικειωμένες με φυσικούς τρόπους που θα μπορούσαν να κατευνάσουν τα συμπτώματα και να εξομαλύνουν την κατάσταση. Και όταν λέμε φυσικούς τρόπους δεν εννοούμε απλώς αλλαγή στον τρόπο ζωής με πολλή προσοχή και ποιότητα, αλλά την ολοκληρωτική υιοθέτηση ενός lifestyle που θα γίνει στάση ζωής και δεν θα δράσει απλώς επικουρικά για ένα διάστημα και μετά πίσω στο χαμηλό επίπεδο ζωής και σε συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης που όπως είπαμε μπορούν να συνοδέψουν τη γυναίκα μέχρι και 15 χρόνια.

Το να μείνει μια γυναίκα νοητικά και σωματικά δραστήρια, να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή και να επωφεληθεί από φυσικά προϊόντα που στοχεύουν στη συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού της, είναι ένα δώρο που οφείλει να κάνει στον εαυτό της.

Υιοθέτηση υγιεινού lifestyle 

Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και μαγνήσιο, τα άφθονα φρούτα και λαχανικά, η σωστή διατήρηση βάρους, η μείωση σε επεξεργασμένα τρόφιμα, η συχνή κατανάλωση πρωτεϊνών, το άφθονο νερό, τα τρόφιμα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, τα υγιεινά συχνά και μικρά γεύματα, η συστηματική γυμναστική, είναι μέρη μιας αλυσίδας που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ζωής μιας γυναίκας. Για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, τα εξειδικευμένα φυσικά συμπληρώματα από αξιόπιστες εταιρίες που δρουν συνεργικά για να αμβλύνουν τα συμπτώματα μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη φάση αυτή και στη συνολική υγεία.

Ποια είναι τα κατάλληλα συμπληρώματα όταν επικρατεί όλη αυτή η σύγχυση; 

Είναι εκείνα που έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Το Femarelle® είναι ένα παγκόσμιο brand που στηρίζει τη γυναίκα από τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης, επενδύει σε έρευνα, ενημερώνει λεπτομερώς γιατρούς και επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, γι΄αυτό και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους που καλύπτει το “κενό διαχείρισης της εμμηνόπαυσης”.

Πρόκειται για την κορυφαία μη ορμονική επιλογή, προτεινόμενη από κορυφαίους γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους σε όλο τον κόσμο. Υποστηριζόμενη από την επιστήμη και τις πωλήσεις εκατομμυρίων τεμαχίων μέχρι σήμερα, η ολοκληρωμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Femarelle® παρέχει στις γυναίκες σε ολόκληρη την υφήλιο μια φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τη φυσική ανακούφιση πληθώρας συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές.

“Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια σε πρώιμο στάδιο όταν αρχίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να τους παρέχουμε εναλλακτικές λύσεις στη συνήθη φροντίδα τους. Πολλές γυναίκες είναι διστακτικές σχετικά με την ορμονοθεραπεία και επομένως απέχουν από τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης”, επισημαίνει ο καθηγητής Andrea Genazzani, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικολόγων.

Το συμπλήρωμα που λατρεύουν οι γυναίκες

Το Femarelle® Recharge έχει μια μοναδική σύνθεση που περιέχει το αποκλειστικό παράγωγο σόγιας (DT56a) ένα καινοτόμο προϊόν από εκχύλισμα μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, λιναρόσπορο καθώς και βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, την μείωση της κούρασης και της κόπωσης, την φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ομαλή ψυχολογική λειτουργία και την φυσιολογική ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Παράγεται με τη χρήση μιας μοναδικής διαδικασίας παραγωγής, χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε βλαπτικής χημικής ουσίας. Το αποκλειστικό εκχύλισμα σόγιας DT56a χρησιμοποιεί το σύνολο των συστατικών της σόγιας. Αυτή η μοναδική μέθοδος αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών που βρίσκονται στο Femarelle® Recharge. Επιπλέον, η διαδικασία παραγωγής υπόκειται σε αυστηρό και πλήρη έλεγχο, έτσι ώστε το ίδιο προϊόν να λαμβάνεται με την ίδια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, όπως διαφαίνεται στις πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες.

Συμπερασματικά 

Αν δεν υπολογίσουμε την εμμηνοπαυσιακή γυναίκα όπως της αξίζει, τότε χάνουμε ένα ολόκληρο κομμάτι του “ποια είναι”. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η εμμηνόπαυση δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία. Έτσι, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δεν υποφέρουν από τα συμπτώματα. Υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για την υγεία όσο και σημαντικές παράπλευρες απώλειες για τη γυναικά τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μη ξεχνάμε, πως υπάρχουν γυναίκες που εγκαταλείπουν την εργασία τους ή μειώνουν τις ώρες εργασίας λόγω των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η σωστή ενημέρωση και το σπάσιμο του κύκλου της σιωπής αφορά όλους μας. 

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις