Εξάψεις στην εμμηνόπαυση και τρόποι αντιμετώπισης

by Fema Relle
0 comment

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα

Περίπου το 80% των γυναικών εμφανίζουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση και πολλές από αυτές θα συνεχίσουν να εμφανίζουν εξάψεις για πέντε χρόνια ή περισσότερο. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις μόνο σποραδικά, ενώ άλλες μπορεί να υποφέρουν έως και με 10 την ημέρα.

Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως τόσο έντονη που να αλλάζει δραματικά τη ζωή των γυναικών που τις βιώνουν.

Κάθε φορά που συμβαίνουν, εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα, η γυναίκα νιώθει μια ξαφνική αίσθηση θερμότητας στο στήθος, το πρόσωπο και το κεφάλι, που περιγράφει συχνά ώς “φούντωμα”, με το δέρμα της συνήθως να γίνεται κόκκινο και κολλώδες. 

Η “ανατομία” των εξάψεων

Αυτές  λοιπόν οι γεμάτες σωματική δυσφορία και αγανάκτηση στιγμές, που το σώμα νιώθει ότι κάποιος γύρισε ξαφνικά τον θερμοστάτη στο 100, προκαλούνται κυρίως από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη φάση αυτή. 

Οι κύριες γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, μειώνονται δραματικά κατά την εμμηνόπαυση και ο υποθάλαμος – η περιοχή στον εγκέφαλο που μεταξύ άλλων διεγείρει την παραγωγή ορμονών και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος-  φαίνεται πως λόγω αυτών των ορμονικών διακυμάνσεων προσωρινά  “μπερδεύεται” (έξαψη), και στη συνέχεια στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλό σας να στείλει σήμα στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και το νευρικό σύστημα να δροσίσουν ξανά το σώμα σας. 

Αυτό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και δίνει σήμα στους ιδρωτοποιούς αδένες να απελευθερώσουν υγρασία για να δροσίσουν ξανά το σώμα – όλα αυτά αποτελούν μία τυπική εμπειρία μιας έξαψης.

Κάθε επαγγελματίας υγείας πρέπει να γνωρίζει όλα τα

ώστε να μπορεί να παρέχει τη βέλτιστη φροντίδα στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που απευθύνονται σε αυτόν για βοήθεια.

Ανάλογα λοιπόν με το περιστατικό, οι εξάψεις μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα παλμών ή/και ταχυπαλμία, ήπια ή έντονη εφίδρωση, ζάλη, ναυτία καθώς και ρίγος αμέσως μετά το πέρας του επεισοδίου. Μάλιστα, αρκετές γυναίκες περιγράφουν πως στη φάση αυτή διακατέχονται από έντονο στρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που έχουν εξάψεις μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας από τις γυναίκες που δεν έχουν εξάψεις.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο έξαψης;

Υπάρχουν πραγματικά πολλά ερεθίσματα στην καθημερινότητα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξάψεις. Τα παρακάτω είναι τα πιο χαρακτηριστικά:

  • Υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Κάπνισμα.
  • Καφεΐνη.
  • Αλκοόλ.
  • Πικάντικα φαγητά.
  • Στενός ρουχισμό.
  • Στρες.

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση – Τρόποι αντιμετώπισης

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την πλέον αποτελεσματική διαχείριση των εξάψεων είναι να αποφύγετε ερεθίσματα όπως τα παραπανω και να εφαρμόσετε τις πρακτικές συμβουλές που μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω.

Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για τη διαχείριση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι η ορμονοθεραπεία, όμως εξαιτίας των πιθανών παρενεργειών της δεν αποτελεί επιλογή για πολλές γυναίκες. 

Όταν λοιπόν η ορμονοθεραπεία είτε δεν ενδείκνυται είτε δεν προτιμάται, ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στις μέρες μας που οι γυναίκες ζητούν μία πιο φυσική, ασφαλή και ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων τους, υπάρχει το DT56a, δηλαδή το καινοτόμο, φυσικό συστατικό των Femarelle®.

Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες το DT56a ( Femarelle®) έχει δείξει πως προσφέρει ανακούφιση από τις εξάψεις και άλλα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς παρενέργειες.

Mάλιστα, ο διεθνούς φήμης καθηγητής Andrea Genazzani, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, επισημαίνει πως το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κύριο συστατικό του Femarelle® DT56a, είναι μια “ καλή και ασφαλής εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης”.

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Πρακτικές συμβουλές

Ντυθείτε σε στρώσεις

Προτιμώντας φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι και το λινό, ντυθείτε  με ελαφριές στρώσεις που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, απορροφούν τον ιδρώτα και το σημαντικότερο, μπορούν εύκολα να προστεθούν ή αφαιρεθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Τα ίδια φυσικά υλικά προτιμήστε και για τα κλινοσκεπάσματα σας.

Ενυδατωθείτε και καταναλώστε κρύες τροφές και ροφήματα

Κάντε το δροσερό νερό και τα κρύα αφεψήματα βοτάνων τον καλύτερο σύμμαχο σας. Ένα γιαούρτι ή γιαούρτι παγωτό με φρούτα ή smoothies με κρύο φυτικό γάλα και φρούτα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για σνακ ή γλυκό όπως επίσης οι κρύες σούπες με τομάτα και άλλα λαχανικά ή αγγούρι και γιαούρτι, που μπορείς να τις έχεις μαζί σε θερμός, οι οποίες όχι μόνο δροσίζουν αλλά προμηθεύουν τον γυναικείο οργανισμό με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται στην απαιτητική φάση της εμμηνόπαυσης. 

Προσέξτε τι άλλο τρώτε και πίνετε.

Τα καυτά και πικάντικα φαγητά, τα ποτά με καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα ερεθίσματα σας και να τα αποφεύγετε. Επίσης μην καπνίζετε. Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένες εξάψεις. Με το να μην καπνίζετε, μπορεί να μειώσετε τις εξάψεις, καθώς και τον κίνδυνο πολλών σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και καρκίνο, που η πιθανότητα να συμβούν αυξάνεται με την ηλικία.

Εξάψεις και διαχείριση βάρους

Οι εξάψεις είναι πιο συχνές σε παχύσαρκες γυναίκες. Αυτό, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται να συμβαίνει επειδή το σωματικό λίπος λειτουργεί ως μονωτής και αναστέλλει τη διάχυση θερμότητας, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μια γυναίκα να εμφανίσει εξάψεις. Για αυτό και η

είναι ιδιαίτερα σημαντική στη φάση αυτή.

Εξασκηθείτε στη συνειδητή αναπνοή

Η εξάσκηση σε βαθιές, συνειδητές ασκήσεις αναπνοής που επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό μπορεί επίσης να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Κρύες κομπρέσες / ανεμιστήρας

Οι κρύες κομπρέσες όπως πχ με μια πετσέτα στην κατάψυξη που θα τη βγάλετε όταν τη χρειάζεστε ή ένας μικρός ανεμιστήρας μετατρέπονται σε θαυμάσια εργαλεία διαχείρισης μίας έξαψης. Τοποθετήστε την κομπρέσα στο κεφάλι ή γύρω από το λαιμό σας, εκτεθείτε στο δροσερό αέρα του ανεμιστήρα, και θα νιώσετε αμέσως ανακούφιση.

Προσαρμόστε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας

Κρατήστε το σπίτι σας και το γραφείο σας ανεξάρτητα από την εποχή σε τέτοια θερμοκρασία που να μην αποτελεί περιβαλλοντικό ερέθισμα. Αν διαπιστώσετε ότι το σπίτι σας ή το γραφείο σας στο σύνολο του δεν είναι αρκετά δροσερό, δημιουργήστε μία δική σας “γωνιά” με έναν πιο μικρό ανεμιστήρα ή δοκιμάστε να σταθείτε μπροστά σε ανοιχτό ψυγείο ή καταψύκτη για να σας βοηθήσει να δροσιστείτε, εάν η ένταση ή η διάρκεια της έξαψης σας προκαλούν μεγαλύτερη δυσφορία από ότι συνήθως.

Σχετικά με τις εξάψεις σας προτείνουμε να διαβάσετε και τα παρακάτω άρθρα:

Εξάψεις στο χώρο εργασίας

Εξάψεις και καρδιαγγειακός κίνδυνος

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις