Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή PDF και να το μοιραστείτε με τον εργοδότη ή με τους/ τις συναδέλφους σας στον παρακάτω σὐνδεσμο.
WHITE PAPER _ MENOPAUSE AT WORK / Femarelle® Greece
H εργασία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή πολλών γυναικών. Δυστυχώς όμως αρκετές φορές, η εργασιακή ζωή των γυναικών μοιάζει με ένα διαρκή αγώνα με εμπόδια, από το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» μέχρι τις συνειδητές και ασυνείδητες προκαταλήψεις που μπορεί να αντιμετωπίζει μία γυναίκα στην εργασία της.
Για αρκετές γυναίκες, η περιεμμηνόπαυση και ακόμα περισσότερο η εμμηνόπαυση, αποτελούν μία πραγματική πρόκληση καθώς αρκετές φορές συνοδεύονται από πληθώρα συμπτωμάτων που μπορεί να μετατρέψουν την καθημερινότητα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση σε πραγματικό εφιάλτη.
Για τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα που διανύει την εμμηνόπαυση, το να διαχειριστεί τα συμπτώματα είναι το ένα σκέλος, ενώ το δεύτερο είναι να αποδείξει (για ακόμα μια φορά) πως μπορεί να τα καταφέρει.
Η διακοπή του έμμηνου κύκλου της δεν περιλαμβάνει μόνο βιολογικές και ψυχολογικές παραμέτρους αλλά μπορεί να πάρει κοινωνικές και επαγγελματικές διαστάσεις και αυτό είναι κάτι που αφορά όλους μας.
Η εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική στιγμή στη ζωή μίας γυναίκας στην οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρήση. Για να διαγνωσθεί η εμμηνόπαυση πρέπει να περάσει ένα έτος (12 συνεχόμενοι μήνες) χωρίς περίοδο (έχει προηγηθεί η περιεµµηνόπαυση ενώ ακολουθεί η μετεμμηνόπαυση).
Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται φυσιολογικά ανάμεσα στο 45ο έως το 55ο έτος της ηλικίας και στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισής της είναι τα 52 έτη.
Ωστόσο, είναι γνωστό πως μπορεί να συμβεί ήδη από τη δεκαετία των 30 (πρόωρη εμμηνόπαυση) ή και αργότερα, αν και σπάνια, στη δεκαετία των 60.
Ως προς την πρόωρη εμμηνόπαυση, εκτός από το ό, τι μπορεί να προκύψει από τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης των ωοθηκών και την πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια, άλλες παράμετροι είναι η χειρουργική εμμηνόπαυση (αφαίρεση και των δύο ωοθηκών προτού μια γυναίκα περάσει στη “φυσική” εμμηνόπαυση ) η ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, κ.α.
Τα συμπτώματα
Όλα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση οφείλονται στην ανεπάρκεια των οιστρογόνων, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει πολλούς ιστούς και φυσιολογικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς στο σώμα μιας γυναίκας.
Κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι διαταραχές στον ύπνο, οι συχνές εναλλαγές στη διάθεση, η κολπική ξηρότητα και η φαγούρα, ο πόνος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης, η μειωμένη διάθεση για σεξ, η θολούρα του μυαλού κ.α.
Οι προκλήσεις και η αρχή μιας νέας περιόδου
Το να αποδείξει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της πως είναι το ίδιο παραγωγική και πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους ρόλους της – με σημαντικό κεφάλαιο να αποτελεί η εργασία της, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και αυτό διότι εκεί το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις.
Μάλιστα, μιλάμε για ένα είδους στοίχημα με τεράστια ποσοστά «σιωπής» καθώς η εμμηνόπαυση ως θέμα συζήτησης, εξακολουθεί να θεωρείται κοινωνικά, θρησκευτικά και επαγγελματικά, ταμπού.
Εργαζόμενη γυναίκα και εμμηνόπαυση
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα (με φυσιολογική πάντα γήρανση των ωοθηκών) μπορεί να προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής, παρά την έλλειψη των οιστρογόνων της.
Το 2030 περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες θα έχουν περάσει τα 50. Βάσει στοιχείων τώρα, ο μέσος όρος σύνταξης στην Ελλάδα είναι τα 67 έτη κάτι που με απλούς υπολογισμούς σημαίνει πως μια γυναίκα με (φυσιολογική) εμμηνόπαυση έχει τουλάχιστον 15 παραγωγικά χρόνια ως προς την επαγγελματική της ζωή.
Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
Είναι γεγονός πως η εμμηνόπαυση αποτελεί σπάνια θέμα ανοιχτής συζήτησης στο χώρο εργασίας παρόλο που αφορά σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού το οποίο βιώνει ή θα βιώσει αυτήν τη βιολογική μετάβαση.
Παγκόσμια έρευνα του FOM (Faculty of Occupational Medicine) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες δεν ζητούν ιατρική συμβουλή ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν αισθάνεται άνετα να μιλάει για το κεφάλαιο εμμηνόπαυση με τους διευθυντές αλλά ούτε ακόμα και με συναδέλφους.
Σειρά επιστημονικών μελετών καταλήγουν στο εξής: Η εμμηνόπαυση και η εργασία μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων. Ενώ η εργασία λειτουργεί θετικά για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αφού ψυχολογικά συμβάλλει πολύ περισσότερο από έναν μισθό, καθώς παρέχει ολοκλήρωση, αυτοεκτίμηση κ.α., το εργασιακό περιβάλλον είναι -επίσης- ικανό να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με μια σειρά από λάθος χειρισμούς.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην εργασία
- Εξάψεις
- Αλλαγές στη διάθεση
- Κούραση
- Στρες
- Εξάντληση
- Πνευματική σύγχυση
- Διαταραχή στη μνήμη, τη σκέψη και τη συγκέντρωση
- Κυκλοθυμία
- Αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη
- Έλλειψη εμπιστοσύνης
Αν μπορούν όλα αυτά τα συμπτώματα να χωρέσουν σε μία λέξη αναφορικά με την επαγγελματική ζωή τότε ας συμφωνήσουμε σε αυτή: ανασφάλεια.
Γιατί είναι σημαντικό να βρεθούν λύσεις σε αυτή την «ανασφάλεια»;
- Γιατί τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια της φάσης της περιεµµηνόπαυσης.
- Γιατί 3 στις 4 γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα ενώ 1 στις 4 μπορεί να εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα.
- Γιατί σύμφωνα με το FOM (Faculty of Occupational Medicine), σχεδόν 8 στις 10 γυναίκες με εμμηνόπαυση εργάζονται.
- Γιατί δυστυχώς πάρα πολλοί εργοδότες δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στο κομμάτι της εμμηνόπαυσης.
- Γιατί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων γυναικών δικαιώθηκαν σε δικαστήρια όπου κατέφυγαν επειδή ένιωσαν εις βάρος τους αδικία λόγω της εμμηνόπαυσής τους. Άρα το θέμα δεν αφορά μόνο εκείνη
- Γιατί πολύ απλά, ο ρόλος της γυναίκας είναι σπουδαίος και αποτελεί κατά κύριο ρόλο εκείνον του φροντιστή. Πόσες γυναίκες φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς, ή τον σύζυγό ή τον σύντροφο τους αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ή τα παιδιά και εγγόνια, και όλα αυτά κάποιες φορές ταυτόχρονα; Είναι συχνό φαινόμενο επίσης, να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του σπιτιού. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα εργάζονται.
- Γιατί πολύ πολύ απλά, η στήριξη, η κατανόηση, η συναισθηματική ευφυΐα (πρέπει και) μπορούν να δώσουν στο επαγγελματικό ηλικιακό κουτί του 45 – 70 την προσοχή που του αξίζει.
Τι μπορεί να κάνει η εργαζόμενη και τι ο εργοδότης;
Το πρόβλημα
Είναι ανησυχητικό το γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσουν τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους. Και αυτό δεν είναι καλό ούτε για εκείνες ούτε και για μια εταιρεία.
Είναι προς το συμφέρον ενός εργοδότη να υποστηρίζει εργαζόμενες με συμπτώματα εμμηνόπαυσης όχι μόνο διότι επενδύει σε ανθρώπους με γνώση και δείχνει ευαισθησία αλλά και γιατί δίνει το καλό παράδειγμα ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι κ.α.
Η εμμηνόπαυση και ο νόμος περί διακρίσεων
Υπάρχουν δύο κύριες πτυχές της νομοθεσίας που εμμέσως σχετίζονται με την εμμηνόπαυση: Η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου προβλέπονται στο νόμο.4443/2016
Δηλαδή, την ώρα που η εμμηνόπαυση δεν προστατεύεται άμεσα βάσει του νόμου εάν μία γυναίκα αντιμετωπίζεται άδικα λόγω της εμμηνόπαυσης αυτό εμμέσως μπορεί να ισοδυναμεί με διάκριση λόγω του φύλου ή και της ηλικίας.
Επιπλέον, ανεπιθύμητα σχόλια, αστεία, κοροϊδία ή γελοιοποίηση σχετικά με τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης μιας γυναίκας μπορεί να ισοδυναμούν με παρενόχληση ή σεξουαλική παρενόχληση ανάλογα με τη φύση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς οπότε κι εκεί υπάρχει και θα ισχύσει εμμέσως ο σχετικός νόμος.
Επομένως, αν μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση νιώθει πως έχει υποστεί αθέμιτη μεταχείριση, γνωρίζει τα δικαιώματά της και τί μπορεί να αξιώσει μέσω αυτών. Η ουσία είναι πως η λύση σε θέματα εργασιακά πρέπει να περιλαμβάνει διάλογο και σωστούς χειρισμούς και από τις δύο πλευρές.
Η διαχείριση του αντίκτυπου της εμμηνόπαυσης στην εργασία είναι σημαντική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες:
Για τη γυναίκα που βρίσκεται σε εμμηνόπαυση:
- Μπορεί να είναι μια δύσκολη και αγχωτική περίοδος
- Ένα πολύ ευαίσθητο και προσωπικό θέμα
Για τον εργοδότη:
- Αποτελεί ανησυχία για την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων
- πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικό χειρισμό
Η λύση
Η λύση για την κατάσταση αυτή είναι η ολιστική αντιμετώπιση. Το άνοιγμα της συζήτησης για το θέμα αυτό- χωρίς ντροπή και φόβο, είναι μία πολύ σημαντική αρχή που πρέπει να γίνει, με πρωτοβουλίες από φορείς, συλλόγους και πολιτικούς εκπροσώπους.

Η σωστή ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση από τους διευθυντές και όλους τους εργαζομένους είναι απαραίτητη. Χρειάζεται σωστή προσωπική έρευνα διότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με αυτό το στάδιο της ζωής και η συλλογή ορισμένων βασικών στοιχείων από αξιόπιστες ιατρικές πηγές είναι επίσης μια καλή αρχή.
Ο εργοδότης θα πρέπει να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα μια τέτοια κατάσταση και να σέβεται τις επιθυμίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της γυναίκας που βιώνει την εμμηνόπαυση. Ο εργοδότης ως leader θα πρέπει να δημιουργήσει μία εργασιακή κουλτούρα που θα επιτρέπει μία ευελιξία στις γυναίκες με εμμηνόπαυση τηρώντας την εχεμύθεια και κάνοντας κάποια πολύ απλά πράγματα.
Οι αλλαγές, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πολύ απλές, όπως:
- Επιτρέποντας στη γυναίκα να κάνει διαλείμματα όταν το χρειάζεται
- Παρέχοντας έναν ιδιωτικό χώρο όπου μπορεί να ξεκουραστεί για λίγο ώστε να διαχειριστεί τα συμπτώματά της
- Μετακινώντας το γραφείο της κοντά σε παράθυρο που ανοίγει
- Επιτρέποντας να εργάζεται από το σπίτι όταν αυτό είναι εφικτό
- Με το να υπάρχει ευελιξία -σε λογικά φυσικά πλαίσια- στο ωράριο
- Επιτρέποντάς της να αποχωρήσει από την εργασία της όταν δεν νιώθει καλά
- Παρέχοντας πρόσβαση σε τουαλέτα που είναι εύκολα διαθέσιμη
- Προβλέποντας στην εργασία να υπάρχει πάντα κρύο πόσιμο νερό
- Προβλέποντας για ανεμιστήρες και κλιματιστικά
Εναλλακτικά, τόσο ο εργοδότης όσο και η εργαζόμενη μπορούν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν και άλλες αλλαγές που θα πρέπει να επανεξεταστούν
Για παράδειγμα:
- Αλλαγή ορισμένων καθηκόντων
- Μερική απασχόληση
- Αλλαγή πόστου
Ένας εργοδότης που κάνει αλλαγές για να υποστηρίξει εργαζόμενες με εμμηνόπαυση μπορεί να διαπιστώσει ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους τους, διαμαρτύρονται ότι οι εν λόγω γυναίκες αντιμετωπίζονται πιο ευνοϊκά. Κάποιοι μπορεί να ζητήσουν παρόμοια ευελιξία και εκεί το κλειδί είναι πως ο κάθε εργαζόμενος, ανεξαρτήτου ειδικότητας και φύλου, πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος γι’ αυτό το κομμάτι καθώς αποτελούν μέρος (εμμέσως) και της δική τους ζωής (και όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο). Είναι η στιγμή που ένας εργαζόμενος θα κληθεί ουσιαστικά να σκεφτεί ως leader.
Συμπέρασμα
Οι εργοδότες δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί στην εμμηνόπαυση ή γιατροί για να υποστηρίξουν το μέλος της ομάδας τους. Πρέπει να είναι leaders – λέξη που από μόνη της αποτελεί προσόν για έναν άνθρωπο σε θέση ευθύνης (και όχι μόνο) με ηγετικά χαρακτηριστικά.
Η σωστή ενημέρωση για οτιδήποτε μπορεί να αφορά το προσωπικό, η ευαισθησία, η κατανόηση και φυσικά η συναισθηματική ευφυΐα είναι κλειδιά στο νέο κύκλο που θα κληθεί κάθε γυναίκα να ανοίξει κάποια στιγμή στη ζωή της.
FEMARELLE® AT WORK
Με την πλειονότητα των εργαζόμενων γυναικών που βιώνουν την εμμηνόπαυση να λένε ότι τις επηρεάζει αρνητικά στην εργασία τους, η επιστημονική ομάδα των Femarelle® έχει δημιουργήσει αποκλειστικά για τις Ελληνίδες εργαζόμενες ένα club που σκοπό έχει να διευκολύνει την καθημερινότητα τους στο χώρο της εργασίας και να τις ενδυναμώσει στην απαιτητική αυτή φάση της ζωής τους. Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

Το Femarelle® είναι η πλέον δημοφιλής μη ορμονική επιλογή, προτεινόμενη από κορυφαίους γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους σε όλο τον κόσμο.Υποστηριζόμενη από την επιστήμη και τις πωλήσεις εκατομμυρίων τεμαχίων μέχρι σήμερα, η ολοκληρωμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Femarelle® παρέχει στις γυναίκες σε ολόκληρη την υφήλιο μια φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τη φυσική ανακούφιση πληθώρας συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές και την πτώση ή απώλεια των οιστρογόνων.
