Εξάψεις στην εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακός κίνδυνος: Συνδέονται;

by Fema Relle
0 comment

Οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση είναι μια ενοχλητική κατάσταση. Μήπως όμως επηρεάζουν την υγεία σας με πολύ πιο σοβαρούς τρόπους;

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ*, παρουσιάζει στοιχεία πως οι συχνές ή επίμονες εξάψεις στην εμμηνόπαυση σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια 20ετή μελέτη σε περίπου 3.300 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τρία ενδιαφέροντα δεδομένα από τη μελέτη

  • Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 231 βίωσαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Οι γυναίκες που είχαν συχνότερα εξάψεις στην εμμηνόπαυση είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, κατά το χρονικό διάστημα που διήρκησε η μελέτη.
  • Εκείνες που είχαν επίμονες εξάψεις είχαν κατά 80% υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο στη διάρκεια της 20ετίας.

Η άποψη των ερευνητών και τα επόμενα βήματα

«Τα καρδιαγγειακά επεισόδια στις γυναίκες αυτές δεν μπορούσαν να συνδεθούν με καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, παχυσαρκία, απουσία άσκησης ή κάπνισμα, που αποτελούν τους συνήθειες υπόπτους», σχολίασε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rebecca Thurston, διευθύντρια του προγράμματος Women’s Biobehavioral Health Program στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ*. Όπως, ωστόσο, εξήγησε η ειδικός, τα στοιχεία αυτά δεν είναι καταληκτικά καθώς πρόκειται για μελέτη παρατήρησης -όπως συμβαίνει και στις περισσότερες περιπτώσεις πολυετούς παρατήρησης μεγάλων ομάδων πληθυσμού- και όχι για μελέτη που να μπορεί να συσχετίσει την αιτία με το αποτέλεσμα. «Έχουμε πολλά ακόμη να διερευνήσουμε», συμπλήρωσε.

Ένα βασικό θέμα είναι η κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών που συνδέουν τις εξάψεις στην εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες. Οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να διαπιστώσουν εάν η αντιμετώπιση των εξάψεων μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών καθώς μεγαλώνουν.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το εκεί κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Σύμφωνα, πάλι, με τον επιστημονικό φορέα για την εμμηνόπαυση, North American Menopause Society, περίπου το  75% γυναικών αναφέρει πως βιώνει εξάψεις (αιφνιδιαστικά «κύματα» αίσθησης ζέστης και ιδρώτα), καθώς αρχίζει να γίνεται λιγότερο τακτική η έμμηνος ρύση τους και τελικά διακόπτεται.

«Δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία για τις εξάψεις στην εγκυμοσύνη, σχετίζονται όμως με το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία», σχολιάζει η ιατρική διευθύντρια του φορέα, Δρ Stephanie Faubion. «Το εύρος της θερμοκρασίας όπου μια γυναίκα νιώθει άνετα, στενεύει συγκριτικά με το διάστημα πριν ξεκινήσουν οι εξάψεις. Θα λέγαμε ότι μοιάζει με έναν σπασμένο θερμοστάτη».

Τι πρέπει να κρατήσετε από τα παραπάνω στοιχεία

Δεν θα αναπτύξουν καρδιαγγειακό νόσημα όλες οι γυναίκες που βιώνουν εξάψεις, ούτε οι εξάψεις αποτελούν αιτία για καρδιοπάθεια, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ωστόσο, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για άλλα προβλέψιμα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. «Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους, παρακολουθώντας κάποιους βασικούς δείκτες (αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο) και αναλαμβάνοντας δραστικά μέτρα για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία», συμβουλεύει η Faubion.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει να κάνεις με τη συχνότητα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας μαστογραφία, κολονοσκόπηση και τεστ Παπ καθώς και μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Δώστε όμως σημασία και στην καθημερινότητά σας. Η τακτική φυσική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή αποτελούν σημαντικά «όπλα» στα χέρια σας. Προσπαθήστε επίσης να διατηρείτε το βάρος σας στα φυσιολογικά επίπεδα, να κοιμάστε αρκετά και να μην καπνίζετε.

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική συμβουλή:

Δώστε σημασία στην ψυχική σας υγεία. Φροντίστε τον εαυτό σας, ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν, αφιερώστε λίγο χρόνο σε εσάς αντί να βάζετε πάντα ως προτεραιότητα τη δουλειά ή την οικογένειά σας.

 

*Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο του φορέα North American Menopause Society, στο Σικάγο των ΗΠΑ και αναμένεται η αναθεώρηση και δημοσίευσή της σε επιστημονικό έντυπο.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις