Πρόληψη και αποφυγή των πτώσεων και καταγμάτων

by Fema Relle
0 comment

Ο φόβος της πτώσης, οι αιτίες, και η πρόληψη

Σύμφωνα με στοιχεία από τη διεθνή βάση δεδομένων, κάθε χρόνο ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών θα υποστεί πτώση- η οποία πτώση θα οδηγήσει στη συντριπτική πλειοψηφία σε κατάγματα.

Μάλιστα, τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τους υπερήλικες, μία τέτοια πτώση μπορεί να είναι η αρχή πιο σύνθετων προβλημάτων όπως πολύ σοβαρός τραυματισμός ή αναπηρία. Επιπλέον, κάποιες φορές μια πτώση μπορεί να αποβεί μοιραία για την ίδια τη ζωή.

Ο φόβος της πτώσης

Βάσει στατιστικών όπως είπαμε, είναι δεδομένο πως ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Ο φόβος της πτώσης λοιπόν θεωρείται συνηθισμένος όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αποφεύγονται ακόμα και καθημερινές απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή η συμμετοχή σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.

Αιτίες

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν μια πτώση- λέξη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οστεοπόρωση. Σαφέστατα, η όραση, η ακοή και τα αντανακλαστικά μπορεί να μην είναι τα ίδια όσο μεγαλώνουμε. Ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις ή τα προβλήματα με τον θυρεοειδή, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία μας. Ακόμη, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή υπνηλία, κάνοντας πιο πιθανή μια πτώση.

Οι επιστήμονες συνδέουν συνήθως τις πτώσεις με τα εξής:

 • Με την ορθοστατική υπόταση που σχετίζεται με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση και παρόλο
 • που σπάνια δημιουργεί πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.
 • Με προβλήματα των ποδιών (ισχία, γόνατα) που προκαλούν πόνο και με μη ασφαλή υποδήματα, όπως παπούτσια με ψηλά τακούνια.
 • Με ορισμένα φάρμακα που μπορεί να προκαλούν παρενέργειες όπως ζάλη ή σύγχυση.
 • Με την παρατεταμένη καθιστική και την απώλεια μυϊκής μάζας.

«Όποιος ΔΕΝ βιάζεται ΔΕΝ σκοντάφτει»

Σε καμία περίπτωση αυτός ο φόβος της πτώσης δεν θα πρέπει να εμποδίζει τους μεγαλύτερους ανθρώπους στο να είναι δραστήριοι. Στόχος είναι η υπέρβαση του φόβου και η ενίσχυση της προσοχής. Είναι αυτονόητο πως ένας άνθρωπος άνω των 60 θα πρέπει να παραμείνει δραστήριος και πόσω μάλλον σε αυτό το ηλικιακό κουτί το οποίο συνδέεται με τη σύνταξη και την έναρξη μίας νέας και δημιουργικής περιόδου.

Οπωσδήποτε, οι πτώσεις αφορούν και τους νεαρότερους οπότε η αυτοπροστασία και η προσοχή πρέπει να είναι δεδομένα ανεξαρτήτου ηλικίας.

Πώς μπορούν να αποφευχθούν οι πτώσεις;

 • Μείνετε σωματικά δραστήριες. Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα άσκησης τουλάχιστον 150 λεπτών την εβδομάδα που είναι κατάλληλο για εσάς. Η τακτική άσκηση βελτιώνει τους μυς και σας κάνει πιο δυνατούς. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα οστά σας δυνατά και τις αισθήσεις σας οξυμένες.
 • Αν έχετε πρόβλημα βάδισης χρησιμοποιείστε ένα βοηθητικό μπαστούνι ή το γνωστό σε όλους «π» (στο σωστό μέγεθος και τα δύο).
 • Κάντε εξετάσεις στα μάτια και την ακοή σας. Ακόμη και μικρές αλλαγές στην όραση και την ακοή μπορεί να προκαλέσουν πτώση. Όταν παίρνετε νέα γυαλιά ή φακούς επαφής, αφιερώστε χρόνο για να τα συνηθίσετε. Να φοράτε πάντα τα γυαλιά ή φακούς επαφής όταν πρέπει. Εάν έχετε ακουστικό βαρηκοΐας, βεβαιωθείτε ότι εφάπτεται καλά όταν το φοράτε.
 • Μάθετε για τις παρενέργειες οποιουδήποτε φαρμάκου που λαμβάνετε. Εάν ένα φάρμακο σάς προκαλεί υπνηλία ή ζάλη, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
 • Κοιμηθείτε αρκετά. Με την έλλειψη ύπνου αυξάνεται και η πιθανότητα πτώσης. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών μην βγαίνετε από το σπίτι. Μπορείτε να κάνετε τις αγορές ή πληρωμές ηλεκτρονικά ή να ζητήσετε από κάποιον κοντινό σας άνθρωπο να σας βοηθήσει.
 • Συμπληρώστε τη διατροφή σας με το ειδικό συμπλήρωμα διατροφής Femarelle® Unstoppable, που περιέχει ασφαλή βιταμίνη D η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και βοηθά στη μείωση του κινδύνου πτώσης που συνδέεται με την αστάθεια του σώματος και την μυϊκή αδυναμία.
 • Κόψτε το κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και τα αντανακλαστικά σας. Μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό καταγμάτων ισχίου σε ηλικιωμένους ενήλικες αυξάνεται με τη χρήση αλκοολούχων ποτών.
 • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν περπατάτε σε βρεγμένες ή παγωμένες επιφάνειες. Το χειμώνα μπορείτε στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι σας και στα σκαλιά σας να ρίξετε αλάτι για να αποφύγετε να γλιστρήσετε σε παγωμένες επιφάνειες.
 • Σε δημόσιους χώρους και κτίρια αποφύγετε τα μάρμαρα και τα γυαλιστερά πλακάκια. Ειδικά όταν είναι βρεγμένα μπορείτε να γλιστρήσετε πολύ εύκολα.
 • Μην φοράτε υποδήματα με ψηλά τακούνια. Προτιμήστε παπούτσια με ίσιο πέλμα και αν δυνατό με πλαστική σόλα, για περισσότερη σταθερότητα στο πάτημα. Επιπλέον, μην περπατάτε σε σκάλες ή δάπεδα με κάλτσες ή παντόφλες που γλιστράνε.
 • Προσέξτε περισσότερο στις ανισόπεδες επιφάνειες. Κάντε μικρά, αργά και σταθερά βήματα. Κάντε σωστή διαρρύθμιση στο σπίτι σας τοποθετώντας για παράδειγμα σταθερά τα χαλιά, βάζοντας ένα αντιολισθητικό πλαστικό πατάκι στο ντους, τοποθετώντας συσκευές και καλώδια πολύ μελετημένα στον χώρο, κ.α.
 • Να αφήνετε το φως στην εξώπορτα ανοικτό πριν φύγετε από το σπίτι για να βλέπετε καλύτερα όταν επιστρέψετε το βράδυ.
 • Κρατήστε τις εισόδους του σπιτιού σας και τα μπαλκόνια σας καθαρά, χωρίς σκουπίδια, φύλλα, νερά.


5+1 σημαντικά tips αν πέσετε

 • Πάρτε βαθιές ανάσες και μείνετε ψύχραιμες.
 • Μείνετε ακίνητες στο πάτωμα ή στο έδαφος για λίγα λεπτά ώστε να ξεπεραστεί το σοκ της πτώσης.
 • Το να σηκωθείτε πολύ γρήγορα ή με λάθος τρόπο μπορεί να επιδεινώσει τον τραυματισμό. Εάν τραυματιστείτε και δεν μπορείτε να σηκωθείτε μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ή καλέστε τις πρώτες βοήθειες.
 • Εάν είστε μόνες, προσπαθήστε να παραμείνετε σε μια άνετη θέση και περιμένετε μέχρι να φτάσει η βοήθεια.
 • Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας έπειτα από μία πτώση ακόμα και αν αισθάνεστε καλά.

Θυμηθείτε: Τα δυνατά οστά είναι το παν

Τα υγιή οστά δεν μπορούν σίγουρα να αποτρέψουν μια πτώση, αλλά μπορούν οπωσδήποτε να αποτρέψουν το σπάσιμο ενός ισχίου ή άλλου οστού, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Η λήψη αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών οστών.

Για αυτό και αποτελούν τα κύρια συστατικά του Femarelle® Unstoppable , εκτός από το προστατευτικό για τη συνολική ισορροπία του οργανισμού DT56a.

Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε πως πολλές φορές τα ατυχήματα δεν είναι μία απλή ατυχία και συνέπεια μιας οστεοπόρωσης αλλά μπορούν να προκύψουν και από σοβαρή απροσεξία. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ενημέρωση, η επικοινωνία με τον γιατρό και η αυτοπροστασία εν τέλει για ακόμα μία φορά είναι τα κλειδιά για μια καλύτερη ζωή.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις