Φούσκωμα στην εμμηνόπαυση και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

by Fema Relle
0 comment

Ένα αρκετά χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι το “φούσκωμα”, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε γυναίκες που δεν είχαν κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Το φούσκωμα στην εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε γυναίκα, αλλά είναι πιο πιθανό να είναι ιδιαίτερα έντονο σε εκείνες που βίωσαν έντονα προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS) ή σε εκείνες που είναι υπέρβαρες. 

Σύμφωνα με μελέτες, το 30-60% των γυναικών στην εμμηνόπαυση αναφέρουν αύξηση των εντερικών αερίων και μετεωρισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής τους.

Το φούσκωμα στην εμμηνόπαυση προκαλείται συχνά από την αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως συμβαίνει στη φάση αυτή. Είναι ένα σύμπτωμα για το οποίο οι γυναίκες διαμαρτύρονται αρκετά έντονα καθώς είναι εξαιρετικά άβολο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το σφίξιμο στην κοιλιακή περιοχή τους κάνει να νιώθουν πολύ δυσάρεστα ακόμα και μέσα στα πιο άνετα ρούχα τους. 

Το φούσκωμα στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η γυναίκα συνήθως έχει περισσότερα αέρια και μετεωρισμό, ​​ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται στη διάρκεια της μέρας και υφίεται κατά τη νύκτα.

Το φούσκωμα μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, κάτι το οποίο αρκετές γυναίκες δεν γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένοι τύποι προγεσταγόνων στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο φούσκωμα και δυσφορία στην κάτω κοιλιακή χώρα. 

Τι να κάνετε αν έχετε φούσκωμα

Εάν το φούσκωμα επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να εξαλείψετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας. 

Στο μεταξύ, οι παρακάτω τρόποι μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το φούσκωμα στην εμμηνόπαυση:

Πιείτε τσάι που περιέχει μέντα ή τζίντζερ

Η μέντα είναι εξαιρετική για τον μετριασμό του τυμπανισμού και την ανακούφιση των ενοχλητικών αερίων. Επίσης, η ρίζα του τζίντζερ είναι γνωστό πως χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της δυσπεψίας, την ανακούφιση από τη φλεγμονή και την εξάλειψη των αερίων.

Μείνετε δραστήριες κάθε μέρα

Το καθημερινό έντονο περπάτημα αλλά και γενικότερα η συστηματική σωματική δραστηριότητα βοηθά τις φυσαλίδες του αέρα να περνούν πιο γρήγορα από το πεπτικό σύστημα, μειώνοντας πιο γρήγορα το φούσκωμα. 

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες

Το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί πιο εύκολα ανάλογα με το είδος της τροφής που καταναλώσατε, την ποσότητα του γεύματος και την ταχύτητα κατάποσης. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, για παράδειγμα, μπορεί να υπερφορτώσει το πεπτικό σύστημα, όπως και το γρήγορο φαγητό. Για αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο να ακολουθήσετε μία υγιεινή διατροφή αλλά να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας σας και να τρώτε πιο αργά. 

Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν φούσκωμα

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το λάχανο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μαλακά τυριά, τα μήλα, τα αχλάδια και τα φασόλια μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη και μπορεί να προκαλέσουν έντονο μετεωρισμό. Το ίδιο και ο καφές και το αλκοόλ. Κρατήστε ένα ημερολόγιο συμπωμάτων και αφαιρέστε από το διαιτολόγιο σας τις τροφές που σας ενοχλούν περισσότερο, αντικαθιστώντας τες με άλλες εξίσου θρεπτικές που είναι γνωστό πως μειώνουν το φούσκωμα.

Υγεία εντέρου, yoga και διαλογισμός

Το έντονο στρες και οι μεταπτώσεις στη διάθεση που βιώνουν πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση, έχει ως αποτέλεσμα ένα δυσλειτουργικό πεπτικό σύστημα που θα προκαλέσει τελικά φούσκωμα και άλλα προβλήματα υγείας. Στη φάση αυτή, η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, όχι μόνο έχει ευεργετική επίδραση στην ανακούφιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, αλλά βοηθάει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. 

Ενυδάτωση

Το νερό αποτελεί βασικό ρυθμιστή της ομοιόστασης του οργανισμού και μπορεί να κάνει θαύματα για το πεπτικό σας σύστημα αποβάλλοντας τις τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Ο τρόπος με τον οποίο όμως πίνετε νερό έχει σημασία. Είναι προτιμότερο να πίνετε μικρότερες ποσότητες νερού πιο συχνά παρά πολύ νερό μία φορά.

Βάλτε στη ζωή σας τα Femarelle®

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το φούσκωμα στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση συχνά σχετίζεται με την ορμονική ανισορροπία που χαρακτηρίζει τη φάση αυτή. Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που κινούνται μέσα στο σώμα και συντονίζουν μια σειρά σύνθετων διεργασιών. Καθώς εμπλέκονται σε σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος, μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πρησμένες, κουρασμένες, ακόμα και καταθλιπτικές. 

Τα Femarelle® αποτελούν μία φυσική λύση στην αποκατάσταση της ορμονικής ανισορροπίας, προσφέροντας μία ασφαλή επιλογή για τις γυναίκες, σε αυτή τη μεταβατική φάση της ζωής τους.

Επιλέξτε το Femarelle® Rejuvenate, εάν έχετε ακόμα περίοδο και το Femarelle® Recharge, στη μεταβατική φάση της εμμηνόπαυσης, όταν η περίοδος σταματήσει ή έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους τα πλέον ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις