Οι 10 ερωτήσεις για την εμμηνόπαυση που αξίζει να κάνετε στο γιατρό σας

by Fema Relle
0 comment

Η εμμηνόπαυση είναι η φάση όπου οι ορμόνες του φύλου (τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη) διαφοροποιούνται και η γυναίκα παύει να έχει πια έμμηνο ρύση. Μέχρι όμως να οριστικοποιηθεί η φάση αυτή υπάρχει μια μακρόχρονη περίοδος, η προεμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με πολλά και διαφορετικά σε κάθε γυναίκα συμπτώματα.

Η προεμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια και ολοκληρώνεται όταν θα υπάρχουν 12 συνεχόμενοι μήνες χωρίς έμμηνο ρύση.

Πρόκειται για μία φάση που συχνά συνοδεύεται από πολλούς μύθους και αρκετές γυναίκες προβληματίζονται ή αγχώνονται για τα συμπτώματα που προκαλεί. Η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται κάπου ανάμεσα: Όντως, αρκετές γυναίκες ταλαιπωρούνται σωματικά και συναισθηματικά με τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης.

Ωστόσο η συμβουλή του γιατρού σας και η λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να λειτουργεί καλύτερα αυτή την περίοδο.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

 • Ακανόνιστη έμμηνος ρύση (πιο συχνή ή πιο αραιή από συνήθως)
 • Εξάψεις
 • Νυχτερινός ιδρώτα
 • Εναλλαγές της διάθεσης
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Μειωμένη ή αυξημένη ερωτική διάθεση
 • Κολπική ξηρότητα

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστούν αυτά τα συμπτώματα, με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

10 ερωτήσεις για την εμμηνόπαυση που μπορείτε να θέσετε στο γιατρό σας

Ο γυναικολόγος είναι ο σύμμαχός σας αυτή την περίοδο και μπορεί να λύσει όλες τις απορίες και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος που μπορεί να σας προκαλεί. Επειδή συχνά όταν βρισκόμαστε στο γιατρό ξεχνάμε κάποιες από τις απορίες μας, καλό είναι να καταγράψετε σε ένα χαρτί τις ερωτήσεις για την εμμηνόπαυση που έχετε στο μυαλό σας. Δείτε εδώ κάποιες βασικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να πάρετε σαφείς απαντήσεις.

 1. Πώς θα ξέρω ότι έχω μπει στην προεμμηνόπαυση/ εμμηνόπαυση;
 2. Πώς θα καταλάβω εάν οι αλλαγές στην περίοδο οφείλονται στην εμμηνόπαυση ή είναι σύμπτωμα κάποιου προβλήματος υγείας;
 3. Τι άλλες αλλαγές μπορώ να περιμένω;
 4. Μπορώ να κάνω κάτι για να ελέγξω τις εξάψεις;
 5. Μπορούν οι αλλαγές στη διατροφή και τη φυσική μου δραστηριότητα να με βοηθήσουν να παραμείνω υγιής κατά την εμμηνόπαυση;
 6. Υπάρχουν εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να με βοηθήσουν;
 7. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που να μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα και να μου δώσουν ξανά ενέργεια;
 8. Πότε μπορώ να σταματήσω να χρησιμοποιώ αντισύλληψη;
 9. Τι εξετάσεις θα χρειαστεί να κάνω;
 10. Τι μπορώ να κάνω για να παραμείνω υγιής μεγαλώνοντας;

Μη διστάζετε να μιλάτε στο γιατρό σας για τις ανησυχίες και τα συμπτώματα που παρουσιάζετε. Θέστε ανοιχτά τις απορίες και τις ερωτήσεις σας για την εμμηνόπαυση ώστε να πάρετε απαντήσεις που θα καλύψουν τις ανησυχίες σας και θα σας βοηθήσουν να είστε σωστά ενημερωμένη.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις