Οστεοπόρωση και σεξουαλική ζωή | Η απόλαυση του έρωτα με ασφάλεια 

by Fema Relle
0 comment

Με την οστεοπόρωση ο όρος «ασφαλές σεξ» αποκτά ένα εντελώς νέο νόημα. Πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός ώστε να μην βλάψει κανένα οστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει και να εγκαταλείψει τη σεξουαλική του ζωή. Το σεξ δεν είναι εκτός των «ορίων ασφαλείας» για άτομα με οστεοπόρωση. Στην πραγματικότητα, μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία ανακουφίζοντας από το άγχος, βελτιώνοντας τον ύπνο και απελευθερώνοντας καλές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Το σεξ βοηθά τη γενική υγεία, την ευημερία, τη διάθεση και την ανοσολογική λειτουργεία.

Σεξ και οστεοπόρωση 

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η περίοδος της ζωής μίας γυναίκας μετά την πλήρη παύση της εμμήνου ρύσεως. Η πρώτη ένδειξη ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση είναι συνήθως διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, οι οποίες οφείλονται στη σταδιακή ελάττωση των οιστρογόνων που παράγονται από τις ωοθήκες. Μία συνέπεια που φέρει η έναρξη αυτής της νέας φάσης στη ζωή κάθε γυναίκας είναι αρκετά συχνά και η οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια οστικής μάζας,
επιδείνωση της μικροαρχιτεκτονικής και μείωση της ποιότητας του οστού.

Οι γυναίκες με οστεοπόρωση θα πρέπει να γνωρίζουν τους περιορισμούς τους πριν από τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν περιοχές πόνου ή αδυναμίας, ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη ή τις αρθρώσεις θα πρέπει να  είναι προσεκτικές και να αποφεύγουν ορισμένες θέσεις που μπορεί να προκαλέσουν πίεση και να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στο πώς πρέπει μια γυναίκα με οστεοπόρωση να κάνει σεξ είναι η αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνει πλήρως κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος κάτι το οποίο χρειάζεται φυσικά τη βοήθεια του αρμόδιου γιατρού.

Η ενίσχυση του οργανισμού είναι το παν

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και η καφεΐνη βλάπτουν τα οστά. Μια γυναίκα οφείλει να παρακολουθεί το επίπεδο του ασβεστίου της και να κάνει μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου είναι οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, και τα σκούρα λαχανικά όπως π.χ τα μπρόκολα. Με τη βοήθεια της βιταμίνης D το λεπτό έντερο απορροφά το ασβέστιο. Επιπλέον, δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο της εβδομάδα, αρκούν για την παραγωγή της απαραίτητης βιταμίνης D από τον οργανισμό. Σαφέστατα, μια γυναίκα θα πρέπει να φροντίσει να ασκείται τακτικά. Το περπάτημα, το ελαφρό τρέξιμο, το τένις, ο χορός, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Καλή ιδέα είναι πάντα και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν τον οργανισμό και τη διάθεση μιας γυναίκας σε αυτή τη φάση της ζωής της.

Στα πρακτικά

Σεξ και οστεοπόρωση: Στάσεις στο σεξ

Για κάποιον που έχει οστεοπόρωση, ορισμένες σεξουαλικές στάσεις μπορεί να είναι πιο ασφαλείς σε σχέση με άλλες. Η ασφαλέστερη είναι η γυναίκα να είναι στην κορυφή και από κάτω ο άνδρας. Το σώμα της γυναίκας απαιτεί περισσότερη χωροθέτηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, οπότε είναι καλό γι’ αυτήν να είναι σε θέση να έχει τον έλεγχο του τί είναι άνετο για την ίδια. Μια γυναίκα με οστεοπόρωση θα πρέπει να αποφεύγει να κάνει σεξ με τον άνδρα στην κορυφή. Πιέζει τους γοφούς της. Εάν έχει οστεοπόρωση, οι γοφοί της είναι μια πολύ επικίνδυνη περιοχή όσον αφορά την άσκηση πίεσης.

Επιπλέον, αυτό που προτείνεται όσο αφορά τις στάσεις στο σεξ, είναι η δοκιμή ποικιλίας διαφορετικών στάσεων, προκειμένου να βρει κανείς την πιο άνετη. Αυτό που αξίζει σε κάθε περίπτωση μια δοκιμή, είναι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα μαξιλάρι ή μαξιλάρια για επιπλέον υποστήριξη. Ξαπλωμένος κάποιος στη μία πλευρά, είτε αντικρίζοντας στο πρόσωπο τον σύντροφό του, είτε με τον άνδρα σύντροφο να αντικρίζει την πλάτη της γυναίκας συντρόφου του, θα εξασφαλίσει μια από τις λιγότερο επίπονες σεξουαλικές στάσεις.

Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπεται, είναι ότι η οικειότητα δεν χρειάζεται πάντα να περιλαμβάνει συνουσία, ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πειραματιστεί ένα ζευγάρι προκειμένου να προσφέρει ο ένας σύντροφος στον άλλο ευχαρίστηση που μπορεί να είναι λίγο «πιο εύκολη» για τα οστά.

Σεξ και οστεοπόρωση: Τι πρέπει να συζητήσει κανείς με τον σύντροφό του

Το κλειδί για να διατηρήσει μια γυναίκα το σεξ ασφαλές και υγιές όταν έχει οστεοπόρωση είναι μια ειλικρινής, ουσιαστική συζήτηση με τον σύντροφό της. Η συζήτηση αυτή πρέπει σε κάθε περίπτωση να θίγει θέματα όπως η ακριβής περιγραφή της κατάστασης, των κινδύνων που ελλοχεύουν και των στάσεων που θα μπορούσαν να επιλέξουν στην κοινή σεξουαλική τους ζωή. Αν και μπορεί στην αρχή να φαίνεται άβολο, είναι σημαντικό ο σύντροφος να γνωρίζει τους υπάρχοντες περιορισμούς. Η οικειότητα και το σεξ είναι σημαντικά στοιχεία μιας σχέσης. Αν και μια γυναίκα με οστεοπόρωση ίσως χρειαστεί να κάνει μερικές προσαρμογές για να παραμείνει ασφαλής, είναι σαφές πως δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει τη σεξουαλική της ζωή.

Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να πούμε πως η αρχή όλων είναι η ιατρική γνωμάτευση. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, εξέταση που γίνεται με πολλούς διάφορους τρόπους, είναι η κύρια εξέταση με την οποία ο γιατρός θα διαπιστώσει της οστεοπόρωση και το μέγεθος της κατάστασης. 

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις