Μπορεί η εμμηνόπαυση να προκαλέσει αυπνία;

by Fema Relle
0 comments

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας που ξεκινά 12 μήνες μετά από την τελευταία της περίοδο. Συνήθως αφορά γυναίκες 48-52 περίπου χρόνων και σηματοδοτεί μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στη ζωή κάθε γυναίκας. Πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, η γυναίκα βρίσκεται στην κλιμακτήριο ή προεμμηνόπαυση. Η κλιμακτήριος συνήθως διαρκεί 1-2 χρόνια προ της μετάβασης στην εμμηνόπαυση και κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι διαταραχές κύκλου.

Κατά την κλιμακτήριο οι ωοθήκες παράγουν μικρότερα επίπεδα βασικών γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Καθώς μειώνονται οι ορμόνες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται σταδιακά. Ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι και η αυπνία.

Η αυπνία, με λόγια απλά, είναι μια διαταραχή η οποία δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε επαρκώς αρκετές ώρες ή να διατηρήσετε τον ύπνο σας. Σύμφωνα με μελέτες, για τους ενήλικες, επαρκής ύπνος είναι αυτός που διαρκεί 7 έως 9 ώρες. Οι γυναίκες που έχουν αϋπνία λόγω της εμμηνόπαυσης, δεν είναι ικανοποιημένες με τον ύπνο τους και συνήθως την ημέρα παρουσιάζουν κόπωση, ατονία, υπνηλία, αδυναμία συγκεντρώσεως, διαταραχές στη διάθεση και μειωμένη λειτουργικότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυπνίας?

Τα συμπτώματα δεν είναι τόσο εύκολα να τα αναγνωρίσεις αν και η δυσκολία να κοιμηθείς ή να συνεχίσεις να κοιμάσαι είναι οι δυο μεγαλύτεροι δείκτες αυπνίας.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυπνίες μπορεί:

  • Να χρειάζονται πάνω από 30 λεπτά να κοιμηθούν
  • Να κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες για πάνω από τρεις συνεχόμενες νύχτες
  • Να ξυπνάνε πολύ νωρίς
  • Να μην νιώθουν ξεκούραστοι μετά από τον ύπνο
  • Να νιώθουν κουρασμένοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Να ανησυχούν συνεχώς για τον ύπνο τους

Με την πάροδο του χρόνου η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την καθημερινότητα σας.

Ακόμη το μόνιμο αίσθημα κούρασης μπορεί να διαταράξει την υγεία σας με τους παρακάτω τρόπους.

 Μπορεί να:

  • Νιώθετε αγχωμένες
  • Νιώθετε ευέξαπτες
  • Σας είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε
  • Έχετε δυσκολία στο να θυμηθείτε πράγματα
  • Βιώνετε συχνούς πονοκεφάλους
  • Βιώνετε γαστρεντερικά προβλήματα όπως ενοχλήσεις στο στομάχι

Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και την αυπνία?

Για τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται αρκετά συχνά. Το 61% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών βιώνουν συχνές εξάρσεις αυπνίας.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας σε 3 διαφορετικά επίπεδα.

Ορμονικές αλλαγές

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται δραματικά κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει έναν μεγάλο αριθμό αλλαγών στην καθημερινότητά σας και συγκεκριμένα στις συνήθειες του ύπνου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που προάγει τον ύπνο. Ενώ το σώμα σας προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στα σκαμπανεβάσματα των ορμονών μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στο να κοιμηθείτε.

Εξάψεις & Νυχτερινές Εφιδρώσεις

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι δυο από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Καθώς τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν συνεχώς μπορεί να νιώσετε μια ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος σας.

Αυτό που βιώνετε εκείνη την στιγμή είναι μια έξαρση αδρεναλίνης που προκαλείται από την ραγδαία μείωση των ορμονών. Το σώμα σας μετά από αυτήν την έκρηξη ενέργειας μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να ηρεμήσει για να μπορέσετε να συνεχίσετε τον ύπνο σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Όπως επηρεάζουν οι ορμόνες του σώματός μας τον ύπνο μας, έτσι μπορούν και κάποια φάρμακα να αλλάξουν τις συνήθειες του ύπνου μας, προς το χειρότερο ή το καλύτερο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και σιγουρευτείτε πως η αγωγή που πιθανώς λαμβάνετε δεν δυσχεραίνει το πρόβλημα σας.

Τα Femarelle®, παρέχουν φυσική ανακούφιση σε πληθώρα συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, μεταξύ των οποίων και η αυπνία, με απόλυτη ασφάλεια, καθώς δεν περιέχουν ορμόνες. Η δράση τους υποστηρίζεται από πολυάριθμες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες έως και 8 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως επωφελούνται από τη χρήση τους.

Πως μπορεί να διαγνωστεί η αυπνία ως διαταραχή?

Συζητήστε με τον γιατρό σας για το πρόγραμμα ύπνου σας, πότε περίπου ξυπνάτε, πότε πέφτετε για ύπνο και αν νιώθετε κουρασμένη μέσα στην ημέρα. Ίσως να χρειαστεί ακόμα να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου για να δείτε ποιο είναι το μοντέλο του ύπνου σας.

Με ποιον τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αυπνίες?

Αρχικά να επισημάνουμε πως το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατανοήσετε τη σοβαρότητα του προβλήματος και να ζητήσετε την απαραίτητη βοήθεια.Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίσετε τις αυπνίες ενώ οι παρακάτω 5 πρακτικές βοηθούν αρκετές γυναίκες να κοιμούνται ευκολότερα.

  • Διαμορφώστε το δωμάτιο σας κατάλληλα για έναν καλό ύπνο. Η θερμοκρασία, η ποιότητα του στρώματος, ο φωτισμός (φώτα και κουρτίνες) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο εύκολα ή δύσκολα θα μπορέσετε να αποκοιμηθείτε.
  • Καταναλώστε το τελευτείο σας γεύμα σχετικά νωρίς. Προτιμήστε να καταναλώσετε ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον μια με δυο ώρες πριν να πέσετε για ύπνο. Ένα βαρύ βραδινό μπορεί να προκαλέσει καούρες και να σας κρατήσει ξύπνια μέχρι αργά. Ορισμένες μάλιστα τροφές, όπως τα καυτερά και το αλκοόλ, μπορεί να επιδεινώσουν τις εξάψεις και τις εφιδρώσεις σας.
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης. Γιόγκα, αναπνοές και διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να αδειάσετε το μυαλό σας από ανεπιθύμητες σκέψεις που σας κρατούν ξύπνιες την νύχτα.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου. Σκεφτείτε και σημειώστε ποιες συνήθειες σας βοηθούν στο να κοιμάστε καλύτερα και ποιες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, εάν γυμνάζεστε, παρατηρήστε εάν το πότε γυμνάζεστε ( πρωί ή απόγευμα/ βράδυ) επηρεάζει αρνητικά ή θετικά τον ύπνο σας.
  • Περιορίστε το χρόνο που περνάτε μπροστά σε μία οθόνη. Το φως από την οθόνη λειτουργεί ως διεγερτικό, όπως και το ψηφιακό περιεχόμενο που βλέπετε. Απομακρύνετε κάθε ηλεκτρονική συσκευή, ιδανικά τουλάχιστον 1 ώρα ή και περισσότερο πριν πάτε για ύπνο..

You may also like

Γίνε μέλος του Femarelle® Club

Επωφελήσου από τις σταθερές μειωμένες τιμές των μελών.
Απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικές προσφορές & σεμινάρια.
Ενημερώσου από τους Ειδικούς στην Εμμηνόπαυση.

© Copyright Femarelle 2024

Created By: Bluefairy IT

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις

Γίνε και εσύ Μέλος του Femarelle Club!

Σταθερή μειωμένη τιμή 30,50€.
Δωρεάν η 1η αποστολή.
Πρόσβαση σε αποκλειστικές προσφορές & σεμινάρια.