Προβλήματα μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης στην εμμηνόπαυση

by Fema Relle
0 comment

Νιώθετε ότι ξεχνάτε περισσότερο από ποτέ; Ότι «κάτι θέλατε να πείτε αλλά το ξεχάσατε»; Πως δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο βιβλίο σας; Εάν είστε γύρω ή κοντά στην εμμηνόπαυση, η δυσκολία συγκέντρωσης έχει πλέον αναγνωριστεί και επιστημονικά σαν ένα από τα όχι-και-τόσο γνωστά συμπτώματά της.

Η επιστημονική προσέγγιση για τα προβλήματα μνήμης και τη δυσκολία συγκέντρωσης

Στις αγγλόφωνες χώρες το σύμπτωμα περιγράφεται χαρακτηριστικά ως brain fog, δηλαδή θολούρα στον εγκέφαλο και είναι πιο συχνό απ’ ότι μπορεί να υποθέτετε. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Menopause , οι ερευνητές βρήκαν πως σχεδόν το 60% των μεσήλικων γυναικών ανέφεραν δυσκολία συγκέντρωσης και άλλες διανοητικές δυσκολίες, με το ποσοστό να κορυφώνεται στις γυναίκες που είναι σε φάση προεμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη παρατήρησαν ήπιες αλλαγές στη μνήμη, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν επίσης πως σε ένα βαθμό τα συναισθήματα αυτά μπορεί να γίνονται πιο έντονα λόγω μιας «αρνητικής επίδρασης» που έχει η περίοδος αυτή στη ζωή τους. Όπως εξηγούν στη μελέτη τους, οι γυναίκες στην προεμμηνόπαυση μπορεί να νιώθουν γενικά αρνητική διάθεση και η διάθεση αυτή μπορεί να συνδέεται με προβλήματα μνήμης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η δυσκολία συγκέντρωσης μπορεί επίσης να συνδέεται με προβλήματα ύπνους και αγγειακά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως είναι οι εξάψεις.

Άλλη μελέτη από το Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, εστιάζει επίσης στην ιδέα ότι οι γυναίκες στα πρώιμα στάδια της εμμηνόπαυσης μπορεί να βιώνουν πιο αξιοσημείωτα διανοητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, γυναίκες στον πρώτο χρόνο μετά την τελευταία τους περίοδο συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ που εκτιμούσαν τη γλωσσική ανάπτυξη, τη μνήμη, την κινητική λειτουργία, την προσοχή και τη λειτουργική μνήμη.

Η ενδιαφέρουσα επισήμανση της μελέτης; Η μνήμη των γυναικών αυτών βελτιώθηκε με τον καιρό, σε αντίθεση με τις αρχικές υποθέσεις των ερευνητών.

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τη δυσκολία συγκέντρωσης και τα προβλήματα μνήμης; Οι ειδικοί πιστεύουν πως έχει σχέση με τις ορμονικές αλλαγές. Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η θυλακιοτρόπος (FSH) και η ωχρινοτρόπος (LH) ορμόνη εμπλέκονται όλες σε διάφορες διαδικασίες του οργανισμού, ανάμεσά τους και η νοητική κατάσταση. Κατά την προεμμηνόπαυση, που διαρκεί κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια, τα ορμονικά σας επίπεδα μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και να προκαλούν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα καθώς όλα τα συστήματα του οργανισμού προσαρμόζονται.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Τα προβλήματα μνήμης κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικά. Μπορεί να ξεχνάτε πού αφήσατε το κινητό σας ή να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε το όνομα ενός συνεργάτη σας. Εάν, όμως, τα προβλήματα αυτά αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή, ίσως χρειάζεται να συζητήσετε με έναν ειδικό. Η άνοια μπορεί επίσης να δημιουργεί παρόμοια προβλήματα. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας σε νέους ανθρώπους. Ξεκινά με μια δυσκολία να θυμηθεί κανείς διάφορα πράγματα και πρόβλημα στην οργάνωση της σκέψης. Σε αντίθεση με το «brain fog» που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, όμως, το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νόσος που επιδεινώνεται με τον καιρό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να λειτουργεί στο 100% το μυαλό σας

Η δυσκολία συγκέντρωσης και τα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ήπια -ή να μην τα προσέξετε καν- και υποχωρούν καθώς ο οργανισμός συνηθίζει τα νέα ορμονικά δεδομένα. Εάν ανησυχείτε, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αφού αυτός σας καθησυχάσει ή αποκλείσει τυχόν προβλήματα υγείας, μπορεί να σας συστήσει μερικές αλλαγές στη διατροφή και τις καθημερινές σας συνήθειες που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Διατροφή

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, στο μοτίβο της μεσογειακής, μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει αλλά και να προλάβει τα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Τα φρέσκα φρούτα και τα πολύχρωμα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής σας ώστε να παίρνετε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποικιλία σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτό βέβαια μερικές φορές είναι δύσκολο να συμβεί μόνο μέσω της διατροφής, ωστόσο εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για την προεμμηνόπαυση και τα επόμενα χρόνια μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε μεγάλη διαφορά όχι μόνο στη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και στην ενέργεια και τη διάθεσή σας. Άλλα βασικά και απαραίτητα συστατικά στη διατροφή σας είναι το ελαιόλαδο, τα πλήρη σιτηρά, το ψάρι, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί που σας προσφέρουν πολύτιμα ωμέγα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Ύπνος

Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζεται κατά την προεμμηνόπαυση ενώ οι εξάψεις και ο νυχτερινός ιδρώτας επίσης δεν βοηθούν. Έρευνα του βρετανικού Εθνικού Οργανισμού για τον Ύπνο βρήκε πως περίπου το 61% των γυναικών στην προεμμηνόπαυση αναφέρουν προβλήματα με τον ύπνο τους. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε όσο έχει ανάγκη το σώμα σας. Τι θα μπορούσε να βοηθήσει;

  • Αποφεύγετε τα βαριά γεύματα πριν την ώρα του ύπνου και τροφές που μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις όπως είναι τα πικάντικα και όξινα φαγητά.
  • Αποφεύγετε τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη πριν τον ύπνο. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ύπνου.
  • Δοκιμάστε μία φυσική, ασφαλή και δοκιμασμένη προσέγγιση όπως αυτή που σας παρέχουν τα Femarelle®, τα οποία λόγω του τρόπου δράσης τους μπορεί να βοηθήσουν στη διαδικασία του ύπνου.
  • Κρατήστε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας σταθερή περίπου στους 16-17 βαθμούς Κελσίου.
  • Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Φυσική δραστηριότητα

Η τακτική φυσική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για οργανωμένη άσκηση είτε απλά για περπάτημα ή ασχολίες όπως η κηπουρική, συστήνονται σε όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας, που επιθυμούν να είναι υγιείς στο σώμα και το μυαλό. Φαίνεται όμως πως και στην εμμηνόπαυση, η καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου που προκύπτει από την άσκηση, βοηθά σε συμπτώματα όπως η δυσκολία συγκέντρωσης.

Εξασκήστε το μυαλό σας

Ο εγκέφαλος χρειάζεται επίσης τακτική «εξάσκηση» καθώς μεγαλώνουμε! Προσπαθήστε να κάνετε κάθε μέρα δραστηριότητες που απαιτούν σκέψη και συγκέντρωση, από σταυρόλεξα και παζλ μέχρι ένα καινούργιο χόμπι ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Προσπαθήστε επίσης να βγαίνετε κάθε μέρα από το σπίτι, ακόμη και για μια σύντομη βόλτα και να συναντάτε φίλους και γνωστούς από κοντά, αφού η προσωπική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Τέλος, εάν νιώθετε ότι ξεχνάτε και δυσκολία συγκέντρωσης, καταγράφετε σε μια λίστα τις υποχρεώσεις της ημέρας.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις