Πώς γίνεται η διάγνωση της εμμηνόπαυσης

by Fema Relle
0 comment

Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση που συνήθως ο γυναικολόγος ή ο ενδοκρινολόγος καταλήγει σε αυτήν έχοντας αποκλείσει άλλα πιθανά προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα διαταραχές του θυρεοειδούς, που μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματά σας.

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική αλλαγή για τον οργανισμό της γυναίκας. Η διακοπή της έμμηνου ρύσης είναι το βασικό «σύμπτωμα». Κατά μέσο όρο συμβαίνει στην ηλικία των 51 ετών, μπορεί όμως μια γυναίκα να μπει στην εμμηνόπαυση αρκετά χρόνια νωρίτερα ή αργότερα.

Πριν από την εμμηνόπαυση υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, η προεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος, που χαρακτηρίζεται από ορμονικές διακυμάνσεις και αλλαγές στην έμμηνο ρύση. Πρακτικά, όταν μια γυναίκα περάσει 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση, ο γιατρός συμπεραίνει πως έχει πλέον μπει στην εμμηνόπαυση.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης

Πριν από την εμμηνόπαυση υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, η προεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος, που χαρακτηρίζεται από ορμονικές διακυμάνσεις και αλλαγές στην έμμηνο ρύση. Πρακτικά, όταν μια γυναίκα περάσει 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση, ο γιατρός συμπεραίνει πως έχει πλέον μπει στην εμμηνόπαυση. Συμπληρωματικά με τη φυσική εξέταση, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις που θα δείξουν τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών. Οι δύο βασικές ορμόνες που θα ζητήσει ο γιατρός να εξεταστούν είναι η ωχρινοτρόπος ορμόνης(FSH) και μια μορφή οιστρογόνων, η οιστραδιόλη.

Κατά την προεμμηνόπαυση, οι τιμές της FSH και της οιστραδιόλης μπορεί να αλλάζουν καθημερινά, οπότε ώσπου να είναι σίγουρος ο γιατρός θα καταλήξει στη διάγνωση της εμμηνόπαυσης με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και τις πληροφορίες για την έμμηνο ρύση. Οι σταθερά υψηλές τιμές FSH σε συνδυασμό με την απουσία εμμήνου ρύσης για πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες, αποτελούν συνήθως επιβεβαίωση της εμμηνόπαυσης.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές, και κυρίως η μείωση των οιστρογόνων στον οργανισμό, κάνουν τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη, αλλαγές στον κόλπο και απώλεια της ερωτικής διάθεσης. Επίσης, η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρη οστεοπόρωση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Γιατί κινδυνεύουν οι γυναίκες από καρδιαγγειακά νοσήματα μετά την εμμηνόπαυση;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε: 5 μύθοι καταρρίπτονται

Το Femarelle® Recharge είναι ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλει θετικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προέρχονται από την απορρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Η δράση του Femarelle® Recharge υποστηρίζεται από πολυάριθμες κλινικές μελέτες για αυτό και προτείνεται από κορυφαίους ειδικούς σε όλο τον κόσμο.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις