“Αν με άφηνες να σου πω” | Βασικά πράγματα που θα ήθελε μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα πει στον άντρα της

by Fema Relle
0 comment

Παρόλο που περίπου ο μισός πληθυσμός του κόσμου είναι γυναίκες, συχνά φαίνεται ότι οι άνδρες καταλαβαίνουν εκπληκτικά λίγα πράγματα για την εμμηνόρροια και την εμμηνόπαυση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνδρες πρέπει να κατανοήσουν πλήρως την εμμηνόπαυση αλλά θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να έχουν εικόνα του τι συμβαίνει με αυτή.

Η εμμηνόπαυση αρχίζει επίσημα όταν μια γυναίκα σταματά να έχει εμμηνορροϊκούς κύκλους. Ωστόσο, η διαδικασία μέχρι να συμβεί αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ. Στην πραγματικότητα, ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών, όταν ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας μειώνεται σταδιακά μέχρι την περιεμμηνόπαυση.

Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν τον ρόλο τους, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, δεν είναι απολύτως σίγουροι για την αιτία πίσω από την εμμηνόπαυση. Είναι ευρέως αποδεκτό, ωστόσο, ότι η εμμηνόπαυση σχετίζεται άμεσα με τον φθίνοντα αριθμό ωαρίων που έχει μια γυναίκα καθώς μεγαλώνει.

Ανεξάρτητα από την αιτία της εμμηνόπαυσης, όμως, ακολουθούν μερικά πολύ απλά πράγματα που οι γυναίκες θα ήθελαν να πουν στους άντρες ή αλλιώς “Αν με άφηνες να σου πω”:

Δεν συμβαίνει αμέσως

Η εμμηνόπαυση δεν συμβαίνει μέσα σε μια νύχτα. Αρχίζει στην πραγματικότητα με την περιεμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Μια γυναίκα δεν μπορεί να πει ότι μπήκε στην εμμηνόπαυση αν δεν είναι χωρίς περίοδο για πάνω από έναν χρόνο.

Δεν είναι κάτι που απλά «περνάει»

Η εμμηνόπαυση διαρκεί χρόνια και περιλαμβάνει δυσκολίες όπως άγχος, άθλιο ύπνο, αλλά και απότομες εναλλαγές διάθεσης. Η γήρανση είναι κάτι φυσιολογικό και μέρος αυτής είναι η εμμηνόπαυση.

Κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση διαφορετικά

Καμία γυναίκα και κανένας εμμηνορροϊκός κύκλος δεν είναι ποτέ όμοιος, οπότε είναι σημαντικό για τους άνδρες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα βιώσουν όλες οι γυναίκες τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Οι γυναίκες έχουν διαφορετικές προοπτικές για τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους και διαφορετικά επίπεδα άνεσης με το σώμα τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την εμπειρία τους περνώντας από την εμμηνόπαυση.

Δεν είναι πάντα καλύτερη από μια περίοδο

Από ανδρική άποψη, μπορεί να φαίνεται ότι μια γυναίκα θα ήταν απόλυτα χαρούμενη να απαλλαγεί από έναν μηνιαίο κύκλο που την αναγκάζει να αιμορραγεί από τον κόλπο της. Αλλά τα φαινόμενα μπορεί να απατούν, μιας και πολλές αναφέρουν ότι βιώνουν συνδυαστικά συμπτώματα άνοιας και εφηβείας.

Θα υπάρξουν φυσικές αλλαγές που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει πολλά σωματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων, της κολπικής ξηρότητας και αλλαγών στα μαλλιά. Ακόμη, συχνά είναι τα συμπτώματα όπως οι εξάψεις, το κλάμα, το brain fog και η αύξηση βάρους.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο δεν φεύγει πάντα

Αν και πολλοί νομίζουν ότι η εμμηνόπαυση σημαίνει και τέλος στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, πρέπει να το σκεφτούν ξανά. Πολλές είναι όσες αναφέρουν ότι η εμμηνόπαυση είναι σαν μια μακρά προεμμηνορροϊκή εβδομάδα. Σαν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο χωρίς ανακούφιση.

Θα υπάρξει αύξηση και μετατόπιση του σωματικού λίπους

«Πάντα ήμουν αδύνατη, αλλά στα 54 μου έχω το σωσίβιο που δεν εξαφανίζεται γύρω από τη μέση», σημειώνουν πολλές εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και οι περισσότερες περιμένουν αύξηση του βάρους τους σε έναν βαθμό, η μετατόπιση του βάρους και η συγκέντρωση του λίπους σε συγκεκριμένα σημεία, είναι κάτι διαφορετικό.

Η επίσκεψη στο γυμναστήριο είναι απαραίτητη

Μια παρενέργεια της εμμηνόπαυσης είναι ότι μερικές γυναίκες τείνουν να βιώνουν επιβραδυμένο μεταβολισμό. Χωρίς αλλαγές στη διατροφή τους, συχνά βλέπουν αύξηση στο βάρος τους.

Πώς μπορούν οι άνδρες να βοηθήσουν στη μετάβαση της συντρόφου τους στην εμμηνόπαυση

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση υγιών σχέσεων με τις γυναίκες στη ζωή των ανδρών, ειδικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Όταν πρόκειται για εναλλαγές διάθεσης: Μπορούν να τη βοηθήσουν να τις επεξεργαστεί κατανοώντας ότι δεν απευθύνεται σε εκείνους. Μερικές φορές, η παρακολούθηση μιας αγαπημένης εκπομπής μαζί ή μια μέρα σε σπα είναι αρκετή για να ελαφρύνει την κατάσταση.

Όταν πρόκειται για το σεξ: Να γνωρίζουν ότι το σώμα της αλλάζει. Μαζί με αυτό, η αυτοπεποίθηση και η εικόνα του σώματός της, η σεξουαλική ορμή και η σεξουαλική ευχαρίστηση μπορεί επίσης να αλλάξουν. Να είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για αυτά τα πράγματα με σεβασμό και να βρουν τρόπους να τα προσεγγίσουν ως ζευγάρι.

Όταν πρόκειται για το σώμα της: Μπορούν να μοιραστούν τις διαφορές που παρατηρούν να συμβαίνουν στο σώμα της. Η ηλικία επηρεάζει όλους τους ανθρώπους και είναι πολύτιμο για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση να ξέρουν ότι δεν είναι οι μόνες που βιώνουν αλλαγές.

Όταν πρόκειται για την αυτοπεποίθηση: Μπορούν να την υποστηρίξουν και να την παροτρύνουν γυμναστεί αν και όταν θέλει, αλλά αν θέλει να απολαύσει ένα υπέροχο γεύμα, πρέπει πάλι να την αφήσουν να το χαρεί υπενθυμίζοντάς της πως είναι όμορφη.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις