6 αλλαγές στον κόλπο σας που θα παρατηρήσετε στην εμμηνόπαυση

by Fema Relle
0 comment

Η βασική εικόνα που έχουμε για την εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις και οι αλλαγές στη διάθεση. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ τις αλλαγές στον κόλπο που προκαλούν οι ορμονικές διακυμάνσεις την περίοδο αυτή; Σε αυτές τις αλλαγές, μάλιστα, οφείλεται ένα από τα θέματα που -κακώς!- δεν συζητάμε τόσο συχνά για την εμμηνόπαυση, η μείωση της ερωτικής απόλαυσης της γυναίκας. Οι αλλαγές στον κόλπο αυτή την περίοδο σχετίζονται κυρίως με την πτώση των οιστρογόνων και σε κάθε γυναίκα μπορεί να είναι διαφορετικές και να συμβαίνουν σε διαφορετική φάση.

Οι αλλαγές στον κόλπο μπορεί να παρουσιαστούν σε όλα τα στάδια: στην προεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση και την περίοδο μετά. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αλλαγές που παρατηρούν οι γυναίκες αυτή την περίοδο της ζωής τους;

Κολπική ξηρότητα και ίσως κνησμό

Τα οιστρογόνα συμβάλουν στη λίπανση των τοιχωμάτων του κόλπου. Όσο αυτά μειώνονται, είναι πιθανό να παρατηρήσετε κολπική ξηρότητα. Γνωστή ως κολπική ατροφία, αυτή η λέπτυνση και ξηρότητα του κόλπου μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συμπτώματα όπως κνησμό και αίσθημα καύσου, όπως επισημαίνουν ειδικοί από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ. Ο γιατρός σας θα μπορεί να σας συμβουλεύσει για τους τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσουν, ανάμεσά τους ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα διατροφής που θα καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες σας αυτή την περίοδο.

Πιο εύθραυστα κολπικά τοιχώματα – κολπική ατροφία

Καθώς το δέρμα στην περιοχή του κόλπου γίνεται πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να παρατηρήσετε μικρά σχισίματα και σταγόνες αίμα κατά την ερωτική επαφή. Συζητήστε το πρόβλημα αυτό με το γιατρό σας, όμως να γνωρίζετε πως το συχνό σεξ και ο αυνανισμός με κολπική εισχώρηση μπορεί να κρατήσει μακριά αυτά τα συμπτώματα καθώς αυξάνουν την αιμάτωση και την ενυδάτωση του κόλπου. Συνεπώς η λύση στην περίπτωση αυτή δεν είναι η αποχή από το σεξ, αλλά η αντιμετώπιση του προβλήματος και η ομαλοποίηση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Εάν το σεξ είναι επώδυνο, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα κολπικό λιπαντικό ή ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Τα Femarelle, χάρη στο αποκλειστικό συστατικό DT56a, έχει μελετηθεί πως προσφέρει ανακούφιση στα δυσάρεστα συμπτώματα της ατροφίας του αιδοίου, για αυτό και αποτελεί την επιλογή κορυφαίων ειδικών σε παγκόσμιο επίπεδο για το πρόβλημα αυτό.

Μπορεί ο κόλπος σας να μικρύνει

Εάν έχετε λιγότερο συχνά ή καθόλου ερωτικές επαφές, είναι πιθανό να αλλάξει το σχήμα του κόλπου σας. Ο κόλπος αποτελείται από μυικό ιστό και όπως κάθε μυς, εάν δεν χρησιμοποιείται συχνά ατροφεί και χάνει τον τόνο του. Ο καλύτερος τρόπος για να μη συμβεί αυτό είναι να συνεχίσετε να έχετε ερωτικές επαφές ή να αυνανίζεστε με κολπική εισχώρηση κατά την εμμηνόπαυση.

Μπορεί να γίνετε πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις

Τα χαμηλότερα επίπεδα των οιστρογόνων επηρεάζουν και τον όγκο του ουροποιητικού σωλήνα, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνές οι λοιμώξεις του ουροποιητικού – αλλά και να νιώθετε συχνότερα την ανάγκη για ούρηση. Για την αποτροπή των ουρολοιμώξεων υπάρχουν αρκετοί τρόποι που θα τους συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας, μεταξύ των οποίων είναι και τα Femarelle που θα αποκαταστήσουν με φυσικό τρόπο την ορμονική ισορροπία και τις λειτουργίες του γεννητικού συστήματος.

Διαφορετική οσμή

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση αλλάζουν και το pH του κόλπου, που εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων γίνεται λιγότερο όξινο. Έτσι μπορεί να παρατηρήσετε πιο υδαρείς κολπικές εκκρίσεις με ιδιαίτερη οσμή και παρότι αυτό αποτελεί φυσιολογικό «σύμπτωμα» της εμμηνόπαυσης εάν ανησυχείτε, συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας.

Χαλάρωση κόλπου και πρόπτωση της μήτρας

Η πρόπτωση και η χαλάρωση των εσωτερικών γεννητικών οργάνων συμβαίνει σε κάποιες γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική του Κλίβελαντ των ΗΠΑ, oφείλεται στον μειωμένο μυικό τόνο στην περιοχή της πυέλου. Θα το αντιληφθείτε ως μια αίσθηση βάρους ή «τράβηγμα» στην περιοχή, πόνο χαμηλά στη μέση που βελτιώνεται όταν ξαπλώσετε ή ως αυξημένη ακράτεια. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που χρειάζεται να συζητήσετε με τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να συστήσει ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους ή -πιο σπάνια- χειρουργική αποκατάσταση της περιοχής. 

Μπορείτε να προμηθευτείτε το δικό σας Femarelle ΕΔΩ , ή στο φαρμακείο της γειτονιάς σας. Παραμένουμε στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε στο 2108000507.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις