Εάν η εμμηνόπαυση είναι μια φάση που σας αγχώνει, να θυμάστε δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, είναι ακριβώς αυτό, μία φάση, που σημαίνει πως θα περάσει. Και δεύτερον, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βιώσετε τη μεταβατική αυτή περίοδο με λιγότερα ενοχλητικά συμπτώματα.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Νυχτερινός ιδρώτας, αύξηση βάρους, λιγούρες, εναλλαγές στη διάθεση, ξηρά μαλλιά, κόπωση, διαταραχές του θυρεοειδούς, προβλήματα στον ύπνο, κολπική ξηρότητα, απώλεια της ερωτικής διάθεσης, λιγότερη αντοχή στο στρες… Ο κατάλογος με τα πιθανά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μακρύς αφού κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τη μεταβατική αυτή φάση της ζωής της. Ωστόσο, ακόμη και εάν δεχτούμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών βιώνει τα συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αυτό δεν σημαίνει πως όλες θα τα περάσουν με την ίδια βαρύτητα.
Και υπάρχουν πολλά που μπορεί κάθε γυναίκα να κάνει, πολύ πριν ξεκινήσει η προεμμηνόπαυση αλλά και κατά τη διάρκειά της, για να ζει μια πλήρη ζωή, χωρίς συμπτώματα που θα επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή, τις προσωπικές σχέσεις και την καριέρα της.
Η συμβολή της διατροφής στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
Ο οργανισμός μας είναι ένα σύνολο και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Πρακτικά, και μιλώντας για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αυτό σημαίνει πως για να περάσει αυτή η περίοδος με όσο το δυνατό λιγότερες ενοχλήσεις θα πρέπει η γυναίκα να νιώθει καλά με τον εαυτό της, να είναι συμφιλιωμένη με τις αλλαγές που έρχονται και -με τη συνεργασία του γιατρού της- να φροντίζει για την πρόληψη της καλής της υγείας.
Η διατροφή, η άσκηση, η κοινωνικοποίηση, τα χόμπι και οι δραστηριότητες αποτελούν όλα τους «εργαλεία» που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε την εμμηνόπαυση ως μια μεταβατική -και όχι απαραίτητα αρνητική- φάση στη ζωή σας.
- Μειώστε ή βγάλτε εντελώς από τη διατροφή σας τροφές που συνδέονται με την αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, κατάσταση που επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Στις τροφές αυτές περιλαμβάνονται τα επεξεργασμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα, η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, τα υδρογονωμένα έλαια, η ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, το πρόχειρο φαγητό και το αλκοόλ.
- Ακολουθήστε μια διατροφή που θα θρέφει το σώμα και το μυαλό σας. Φροντίστε κάθε σας γεύμα να περιλαμβάνει τροφές με όσο το δυνατό λιγότερη επεξεργασία και με μεγάλη διατροφική αξία.
- Τρώτε καλής ποιότητας πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα: Βιολογικό κόκκινο κρέας και αβγά, μικρά ψάρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
- Προσθέστε στα smoothie σας σκόνη υδρολυμένου κολλαγόνου που συμβάλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος. Σε συνδυασμό με την τακτική φυσική δραστηριότητα, θα συγκρατήσει την απώλεια μυικού τόνου που συχνά συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση.
- Τα «καλά» λιπαρά σε κάθε γεύμα ενισχύουν την ισορροπία των ορμονών στο σώμα σας. Προσθέστε στη διατροφή σας -με μέτρο όμως γιατί έχουν αρκετές θερμίδες- αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.
- Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και των ορμονών ενώ βοηθούν και στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Προσθέστε στα γεύματά σας φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όσπρια, λιναρόσπορο και σπόρους chia. Ωστόσο, μην αυξήσετε απότομα την κατανάλωσή τους για να δώσετε στο πεπτικό σας σύστημα χρόνο για να προσαρμοστεί.
Τροφές και συμπληρώματα που εξισορροπούν φυσικά στις ορμόνες: Kale, κεράσια, κράνμπερι, σκόνη maca, παθανθές (passionflower), black cohosh, λεόνουρος (motherwort), κουρκουμάς, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
- Περιορίστε την κατανάλωση βοοειδών, ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες και γαλακτοκομικών, καθώς μπορεί να περιέχουν ορμόνες που θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
- Πίνετε πολύ νερό μοιρασμένο στη διάρκεια της ημέρας, σκέτο ή αρωματισμένο με φέτες εσπεριδοειδών ή/και βότανα. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού προλαμβάνει και αποτρέπει το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών.
- Βοηθήστε με τις διατροφικές σας επιλογές την καλή λειτουργία του ήπατος, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, τη μεταφορά, τη μετατροπή και την κυκλοφορία των ορμονών. Τα παντζάρια, οι αγκινάρες, το ταράξακο και τα αφεψήματα από βότανα συμβάλουν στον καθαρισμό του ήπατος και μειώνουν το τοξικό του φορτίο. Σημαντικό επίσης είναι να περιορίσετε ή να διακόψετε την κατανάλωση αλκοόλ.
- Τρώτε περισσότερες πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φύκια, ψάρι, αβοκάντο, μπανάνες και αμύγδαλα. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν θα σας ήταν χρήσιμο ένα συμπλήρωμα διατροφής με μαγνήσιο.
Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας. Τα συμπτώματα μιας θυρεοειδικής δυσλειτουργίας μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Αύξηση βάρους, αργός μεταβολισμός, κόπωση, δυσκολίες στον ύπνο και τη συγκέντρωση, αυξημένη τριχόπτωση, κατάθλιψη και άγχος. Συζητήστε με τον ενδοκρινολόγο σας εάν χρειάζεται να κάνετε έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών.
Αντιμετωπίστε ολιστικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
- Φροντίστε να απολαμβάνετε καθημερινά μια φυσική δραστηριότητα, έστω κι αν είναι μόνο περπάτημα αφού η άσκηση εξισορροπεί τα συστήματα του οργανισμού, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ρυθμίζει τα επίπεδα της ενέργειας. Μερικές ιδέες για φυσική δραστηριότητα που θα σας βοηθήσουν να νιώθετε -και να δείχνετε- καλύτερα: γιόγκα, Pilates, ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, χορός, ποδήλατο, μαθήματα αυτοάμυνας.
- Εάν οι αλλαγές που βιώνετε στη ζωή σας συντελούν σε περισσότερο άγχος, αναζητήστε εναλλακτικούς τρόπους να το διαχειριστείτε. Η φυσική δραστηριότητα έξω από το σπίτι, οι επαφές με φίλους και με την οικογένεια καθώς και ένα καινούργιο χόμπι είναι αναγνωρισμένοι τρόποι για τον έλεγχο του άγχους. Υπάρχουν επίσης εναλλακτικοί τρόποι που συμβάλουν στη διαχείριση του άγχους, όπως ο βελονισμός, ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) και ο διαλογισμός. Τα ανταπτογόνα βότανα θεωρούνται επίσης πως βοηθούν, προτού όμως ξεκινήσετε να τα χρησιμοποιείτε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
- Είναι πλέον αναγνωρισμένο πως η συνολική μας υγεία συνδέεται με εκείνη του πεπτικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα του εντέρου. Έχει πλέον βρεθεί πως ορισμένα από τα βακτήρια του εντέρου μεταβολίζουν τα οιστρογόνα, που σημαίνει πως το μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να σας προδιαθέτει για περίσσια ή έλλειψη οιστρογόνων. Η λήψη προβιοτικών θα συμβάλει στη δημιουργία μιας υγιούς χλωρίδας εντέρου με όλα τα οφέλη για την ευεξία και τον οργανισμό σας.
- Κάνετε «detox» στην καθημερινότητά σας. Οι τοξίνες βρίσκονται παντού γύρω μας και μπορεί να επηρεάζουν με πολλούς τρόπους την υγεία και την ισορροπία των συστημάτων στον οργανισμό μας. Στη διατροφή σας, επιλέγετε όσο το δυνατό περισσότερες βιολογικές τροφές, που έχουν καλλιεργηθεί σε μικρή απόσταση από τον τόπο κατοικίας σας ώστε η συγκομιδή τους να έχει γίνει στην ιδανική τους ωρίμανση. Αποφεύγετε επίσης συνθετικά χημικά που βρίσκονται σε πλαστικά, καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού, βαφές, χημικά για τον κήπο κ.λπ. τα οποία διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται ενδοκρινείς διαταράκτες και καθώς η δομή τους μοιάζει με εκείνη των φυσικών ορμονών, μπορούν να τις «μιμηθούν» με αποτέλεσμα τη δημιουργία ορμονικής ανισορροπίας που οδηγεί σε τοξικότητα, παχυσαρκία και πιθανώς προβλήματα υγείας.
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Δέρμα στην εμμηνόπαυση: Τι χρειάζεται να αλλάξετε στη ρουτίνα της περιποίησής σας
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική ξηρότητα;
Το Femarelle® Recharge είναι ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλει θετικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προέρχονται από την απορρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων.
Το Femarelle® Recharge έχει μια μοναδική σύνθεση που περιέχει το αποκλειστικό παράγωγο σόγιας (DT56a) ένα καινοτόμο προϊόν από εκχύλισμα μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, λιναρόσπορο καθώς και βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, την μείωση της κούρασης και της κόπωσης, την φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ομαλή ψυχολογική λειτουργία και την φυσιολογική ενεργοποίηση του μεταβολισμού.