Εμμηνόπαυση και άγχος | 5 + 1 τρόποι αντιμετώπισης

by Fema Relle
0 comment

Η εμμηνόπαυση, η περίοδος κατά την οποία παύει η έμμηνος ρύση μιας γυναίκας, μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Τα πιο γνωστά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι σωματικά, αλλά μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από εξάψεις, προβλήματα ύπνου και προβλήματα με την εικόνα του σώματος. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν άγχος ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης.

Εμμηνόπαυση και άγχος

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, της περιόδου πριν από την εμμηνόπαυση, το σώμα περνάει από πολλές αλλαγές. Αυτές οι φυσικές αλλαγές στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος πριν από την εμμηνόπαυση. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άγχους κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, λίγο πριν εμφανιστεί η εμμηνόπαυση.

Το άγχος είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Ακόμη και φυσιολογικά γεγονότα μπορεί να αποτελέσουν αιτία άγχους για κάποια που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Τα αγχώδη συναισθήματα μπορεί να είναι δύσκολο να αποτιναχθούν.

Ορισμένες γυναίκες βιώνουν άγχος πριν από την εμφάνιση των πιο κοινών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντική λειτουργία στον εγκέφαλο και όταν τα επίπεδα είναι υψηλά, μια γυναίκα αισθάνεται καλά. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, όπως στην εμμηνόπαυση και το άγχος μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα χαμηλής διάθεσης.

Τα οιστρογόνα έχουν επιπτώσεις που βελτιώνουν τη διάθεση. Ως εκ τούτου, η απώλεια οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και διακυμάνσεις της διάθεσης. Παρόλο που δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία του άγχους κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμονικές αλλαγές, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το συναισθηματικό στρες και το καθημερινό άγχος μπορούν να συμβάλουν στο άγχος κατά την εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι δυσάρεστα και συχνά επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδεινώνοντας έτσι και τις εναλλαγές της διάθεσης και το άγχος. Ορισμένες γυναίκες στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν νυχτερινές εφιδρώσεις που μπορεί να δυσχεράνουν τον ύπνο. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου προκαλεί κόπωση και αυτό μπορεί να αυξήσει την ευερεθιστότητα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως η εμμηνόπαυση και το άγχος μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως ακανόνιστους σφυγμούς, εναλλαγές της διάθεσης και ταχυκαρδία. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πραγματοποιούνται επίσης σημαντικές αλλαγές. Για παράδειγμα, ορισμένες αλλαγές στη ζωή της γυναίκες περιλαμβάνουν την ενηλικίωση και την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι ή τη γήρανση των γονέων. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μοναξιά και αυξημένο άγχος.

Τρόποι αντιμετώπισης της εμμηνόπαυσης και του άγχους

Τεχνικές χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης παίζουν ζωτικό ρόλο στο να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την εμμηνόπαυση και το άγχος. Θα πρέπει να βρίσκει κανείς χρόνο για χαλάρωση, όπως για παράδειγμα διαλογισμό, γιόγκα και βελονισμό. Θα πρέπει να προσπαθεί να διατηρεί τα επίπεδα άγχους υπό έλεγχο για να βελτιώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τεχνικές αναπνοής όπως η αργή εισπνοή και η εκπνοή με τον ίδιο ρυθμό για λίγα λεπτά μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση του σώματος.

Το καλό με τη χρήση της τεχνικής της αναπνοής είναι ότι μπορεί κανείς να την κάνει οπουδήποτε, π.χ. στο γραφείο, στο αυτοκίνητο ή σε μια συνάντηση. Το να πάρει κανείς μια βαθιά ανάσα μπορεί να είναι χαλαρωτικό και ηρεμιστικό ταυτόχρονα.

Η γιόγκα, ο διαλογισμός και άλλες τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους. Μέσω του διαλογισμού, μειώνει κανείς τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση μειώνοντας έτσι και το άγχος. Οι στάσεις της γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος και να αφήσουν σε κάποιον την αίσθηση ότι είναι πιο χαλαρός και ήρεμος. Η ενσυνειδητότητα δημιουργεί συναισθήματα χαλάρωσης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βοηθούν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης στην εμμηνόπαυση.

Φυτικές θεραπείες

Οι φυτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην εμμηνόπαυση και το άγχος. Ορισμένα φυτικά προϊόντα έχουν φυσικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του άγχους. Πολλά άτομα στην εμμηνόπαυση λένε ότι οι φυτικές θεραπείες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης και άγχους. Εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στο άγχος της εμμηνόπαυσης, φυτικά προϊόντα όπως το Black Cohosh μπορεί να βοηθήσουν. Το Black Cohosh είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό προϊόν για την εμμηνόπαυση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάψεων, των πόνων στο σώμα και των εναλλαγών της διάθεσης. Επιπλέον, το Black Cohosh μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους στα άτομα που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.

Η κατανάλωση τσαγιού από βότανα, όπως το τσάι χαμομηλιού, μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Ένα άλλο γνωστό φυτικό φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης και του άγχους είναι το βαλσαμόχορτο. Το βαλσαμόχορτο είναι δημοφιλές για τα οφέλη του στην κατάθλιψη, αλλά οι επιστήμονες έχουν πλέον ανακαλύψει ότι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, για παράδειγμα βελτιώνοντας τις εναλλαγές της διάθεσης. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση που λαμβάνουν βαλσαμόχορτο αναφέρουν ότι βιώνουν λιγότερα ψυχολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε σχέση με εκείνες που δεν το λαμβάνουν. Φυσικά, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν δοκιμάσουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα, φυτικό ή άλλο.

Ένα άλλο φυτικό φάρμακο για την εμμηνόπαυση και το άγχος είναι η ρίζα Maca. Η ρίζα Maca λέγεται ότι βοηθάει τον οργανισμό στην παραγωγή της ορμόνης οιστρογόνων και στην καταστολή της κορτιζόλης, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η κατάθλιψη και οι εναλλαγές της διάθεσης.

Άσκηση και υγιεινή διατροφή

Οι καθημερινές ασκήσεις βοηθούν στην ανακούφιση από την κατάθλιψη. Η δραστηριότητα ανανεώνει τους εξαντλημένους νευροδιαβιβαστές. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης βοηθούν στην ανανέωση της διάθεσης. Η άσκηση βοηθά επίσης στον καλύτερο ύπνο, ενώ όλα αυτά είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης και του άγχους.

Δεν έχει σημασία τι είδους άσκηση επιλέγει κανείς, καθώς όλες είναι ευεργετικές για τη μείωση του άγχους κατά την εμμηνόπαυση. Ορισμένες από τις ασκήσεις στις οποίες μπορεί κανείς να συμμετέχει περιλαμβάνουν το περπάτημα, το τρέξιμο, το βόλεϊ, τον χορό όπως η Zumba κ.λπ.

Συναισθηματική υποστήριξη

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της εμμηνόπαυσης και του άγχους είναι η υποστήριξη από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Η εξομολόγηση των συναισθημάτων της εμμηνόπαυσης δεν είναι ντροπή, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διάθεσης και της αυτοπεποίθησης. Η συμμετοχή σε ομάδες και φόρουμ σχετικά με την εμμηνόπαυση, η συζήτηση των προβλημάτων, η αναζήτηση υποστήριξης από τους φίλους και η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις θα βοηθήσει στη διατήρηση μιας θετικής στάσης, επειδή η εστίαση σε αρνητικές σκέψεις τείνει να επιδεινώνει το άγχος.

Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης και του άγχους. Μπορεί κανείς να λάβει ορμονοθεραπεία, συμπληρώματα και αντικαταθλιπτικά που βοηθούν στη μείωση του άγχους. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί να είναι επίσης μια επιλογή. Το άγχος κατά την εμμηνόπαυση είναι αντιμετωπίσιμο. Τα φάρμακα και η θεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και την καταπράυνση τυχόν άλλων συμπτωμάτων ή ανησυχιών. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του άγχους κατά την εμμηνόπαυση και άλλων συναφών συμπτωμάτων. Η CBT βοηθά τους ανθρώπους να εξετάσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς. Ωστόσο, τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, γι’ αυτό επιβάλλεται κάθε γυναίκα να συζητήσει με τον γιατρό της το καταλληλότερο φάρμακο για εκείνη.

Συμπληρώματα

Το Femarelle® είναι η πλέον δημοφιλής μη ορμονική επιλογή, προτεινόμενη από κορυφαίους γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους σε όλο τον κόσμο. Υποστηριζόμενη από την επιστήμη και τις πωλήσεις εκατομμυρίων τεμαχίων μέχρι σήμερα, η ολοκληρωμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Femarelle® παρέχει στις γυναίκες σε ολόκληρη την υφήλιο μια φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τη φυσική ανακούφιση πληθώρας συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές και την πτώση ή απώλεια των οιστρογόνων.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις