Εξάψεις την άνοιξη – Πώς να τις αντιμετωπίσετε εύκολα και έξυπνα τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει

by Fema Relle
0 comment
Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, αν και πολύ δυσάρεστες για τις γυναίκες που τις βιώνουν στη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, αποτελούν φυσιολογικά συμπτώματα. Τι προκαλεί όμως τις εξάψεις και ξαφνικές εφιδρώσεις; Τι συμβαίνει στο σώμα σας και τι βοηθά στην αντιμετώπιση τους κατά την εμμηνόπαυση;

Διαχείριση εξάψεων σε υψηλές θερμοκρασίες

Αν υπάρχει μία λέξη που μπορεί να περιγράψει καλύτερα το αίσθημα της έντονης ζέστης που διαπερνά όλο το σώμα και συνοδεύεται συχνά από ταχυκαρδία και εφίδρωση τότε αυτή είναι μία: εξάψεις.

Άνοιξη, εκτός από άνοδο της θερμοκρασίας, σημαίνει και σωστή προετοιμασία για τις υψηλότερες θερμοκρασίες και πόσω μάλλον όταν μιλάμε για αυτό το ενοχλητικό κεφάλαιο που ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Άνοιξη είναι επίσης η εποχή που οι εξάψεις φαίνεται να είναι πιο άβολες από το συνηθισμένο για να κορυφωθούν τελικά το καλοκαίρι. Αυτό εύλογα γεννά την απορία: “Πώς θα προστατευτώ καλύτερα ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην κάνει πιο έντονα τα συμπτώματα των εξάψεων;”.

Εξάψεις και εποχές

Η συχνότητα των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων αρχίζει να αυξάνεται τέσσερα χρόνια πριν από την τελική εμμηνορροϊκή περίοδο με ένα μεγάλο άλμα ακριβώς γύρω από την τελική εμμηνορροϊκή περίοδο. Έρευνες δείχνουν ότι διαφορετικές εθνικότητες βιώνουν τις εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις διαφορετικά ενώ οι πιθανότητες εξάψεων αυξάνονται επίσης με την ηλικία στην τελική εμμηνορροϊκή περίοδο αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Δείτε ακόμα: Καλοκαίρι και εμμηνόπαυση: 8 tips για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη και τις εξάψεις

Είναι γνωστό ότι πολλές πτυχές της αναπαραγωγής επηρεάζονται από την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου της εμμηνόπαυσης, του χρόνου της εγκυμοσύνης και του χρόνου γέννησης. Στοιχεία από διάφορες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι εξάψεις κορυφώνονται τον Ιούλιο, ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις κορυφώνονται τον Ιούνιο. Οι εξάψεις είναι στο χαμηλότερο σημείο τους τον Ιανουάριο και οι νυχτερινές εφιδρώσεις τον Δεκέμβριο. Πολλές έρευνες, υποστηρίζουν επίσης ότι οι γυναίκες που βιώνουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις μικρές αλλαγές θερμοκρασίας. Επίσης, η κιρκαδική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι όλο και λιγότερο λειτουργική με την πάροδο των ετών.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να γίνει σαφές πως η κατανόηση ότι η συχνότητα και η ένταση των εξάψεων επηρεάζονται από την αλλαγή στις εποχές μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην προετοιμασία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, ειδικά κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Συμβουλές για διαχείριση των εξάψεων καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει ή αλλιώς κάποια tips για να παραμείνει μια γυναίκα δροσερή την άνοιξη και φυσικά το καλοκαίρι

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια σταθερή στρατηγική για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων είναι εφικτό να γίνει μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Άμεση ανακούφιση από τις εξάψεις όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει

 • Προτίμηση στα δροσερά ροφήματα, κατά προτίμηση στο νερό, αποφεύγοντας τα ζεστά ροφήματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ.
 • Κατανάλωση κρύων ελαφριών γευμάτων που δεν απαιτούν ενεργοποίηση του φούρνου και είναι να πιο εύκολο να προσφέρουν δροσιά, όπως οι σαλάτες και οι κρύες σούπες. Η ψύξη των πιάτων στην κατάψυξη για λίγα λεπτά πριν από την κατανάλωση του φαγητού προσθέτει μια επιπλέον πινελιά δροσιάς.
 • Αποφυγή των πικάντικων και ζεστών τροφίμων, αλλά και όσων είναι πιο βαριά. Είναι γνωστό ότι πυροδοτούν εξάψεις.
 • Αποφυγή ζάχαρης, λευκού ψωμιού και ζυμαρικών και προτίμηση σε σιτηρά ολικής, ξηρούς καρπούς, φρούτα, πρωτεΐνη, ρύζι, καστανό, βρόμη, λιναρόσπορο.
 • Κατάψυξη καθαρών, υγρών πετσετών για να τις χρησιμοποιήσει όταν κάθεται στο γραφείο της, διαβάζει, παρακολουθεί τηλεόραση ή πίνει ένα ρόφημα με ζεστό καιρό.
 • Προτίμηση στα ελαφριά, χαλαρά, άνετα ρούχα που είναι κατασκευασμένα από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι.
 • Εξάσκηση στη βαθιά αναπνοή ή σε άλλες τεχνική χαλάρωσης.
 • Ήπιας έντασης άσκηση για 30 λεπτά επί τρεις φορές την εβδομάδα.
 • Ένα κρύο ή χλιαρό ντους πριν τον ύπνο θα τη βοηθήσει να χαλαρώσει και να προετοιμάσει το σώμα της για ύπνο.
 • Ένα δροσερό δωμάτιο για έναν καλύτερο ύπνο.
 • Αντικατάσταση των βαριών κλινοσκεπασμάτων με ένα ελαφρύ σεντόνι και λεπτή κουβέρτα.
 • Τοποθέτηση μιας παγωμένης παγοκύστης κάτω από το μαξιλάρι και συχνή περιστροφή του μαξιλαριού προκειμένου να έρθει σε επαφή με την πλευρά που είναι πιο δροσερή.

Ο ρόλος της διατροφής

Αυτό που έχει σημασία στη διαχείριση των εξάψεων και τις διατροφικές συνήθειες είναι εκτός από μια ισορροπημένη και πλούσια σε βιταμίνες διατροφή να υπάρχει συνέπεια σε αυτή. Είναι βασικό να γίνονται τακτικά γεύματα καθώς η μη λήψη φαγητού για μεγάλα διαστήματα μέσα στη μέρα αυξάνει τη συχνότητα των εξάψεων. Κομβικής σημασίας είναι και ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών που προέρχονται από τροφές όπως παγωτά και βούτυρα. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και τα καρύδια, αλλά και η κατανάλωση φυτικών ινών, που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι βασικοί κανόνες επίσης. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες σόγιας μειώνουν τις εξάψεις επειδή περιέχουν ισοφλαβόνες, οι οποίες δρουν όπως τα οιστρογόνα στον οργανισμό. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί, πως πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο λιναρόσπορος, μια εναλλακτική της σόγιας, μείωσε κατά 50% τη συχνότητα των εξάψεων σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν ακολουθούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Τα συμπληρώματα

Στο πλαίσιο της μη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, καθώς μιλάμε για φυσικές μεθόδους διαχείρισης συμπτωμάτων, η εξέταση του ενδεχόμενου λήψης κάποιου συμπληρώματος διατροφής είναι επίσης μία καλή λύση. Το Femarelle® είναι η πλέον δημοφιλής μη ορμονική επιλογή, προτεινόμενη από κορυφαίους γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους σε όλο τον κόσμο. Η ολοκληρωμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Femarelle® παρέχει στις γυναίκες σε ολόκληρη την υφήλιο μια φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για την ανακούφιση πληθώρας συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων οι εξάψεις, που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές και την πτώση ή απώλεια των οιστρογόνων.

Διαβάστε ακόμα: Τέλος στα ενοχλητικά συμπτώματα | Οι 5 σημαντικότερες βιταμίνες για την εμμηνόπαυση και το “μυστικό” συστατικό

Γιατί όλοι μιλάνε για το συστατικό DT56a;

Όπως είπαμε, από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μέχρι διάφορες ψυχολογικές λειτουργίες, τα οιστρογόνα επηρεάζουν πολλούς παράγοντες στο σώμα. Το φυσικό συστατικό DT56a, προερχόμενο από τη σόγια, δρα με τρόπο ανάλογο των οιστρογόνων, μιμούμενο κατά κάποιον τρόπο τα αποτελέσματά τους. Το Femarelle® Recharge, όπως και όλη η σειρά Femarelle®, είναι τα μοναδικά συμπληρώματα που διαθέτουν τη μοναδική σύνθεση που περιέχει το αποκλειστικό παράγωγο σόγιας (DT56a).

Το Femarelle® Recharge πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν από εκχύλισμα μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, λιναρόσπορο καθώς και βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, την ανακούφιση των εξάψεων αλλά και: τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, την φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ομαλή ψυχολογική λειτουργία και την φυσιολογική ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Ανακαλύψτε σήμερα κιόλας το Femarelle® που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Το “μυστικό” που μοιράζονται εκατομμύρια γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προτεινόμενο από τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικολόγων και άλλους κορυφαίους επιστήμονες, παγκοσμίως.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις