Η προσέγγιση της μέσης ηλικίας συνεπάγεται συχνά αυξημένο στρες, άγχος και φόβο. Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί σε σωματικές αλλαγές, όπως η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Οι εξάψεις, η εφίδρωση και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές. Μπορεί επίσης να υπάρξουν συναισθηματικές αλλαγές, όπως ανησυχία για τη γήρανση, ανησυχία για τη δουλειά, άγχος για τη νέα αυτή φάση και όλες τις αλλαγές που θα φέρει, ανησυχία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά και ανησυχία για την απώλεια μελών της οικογένειας ή την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι.
Οπωσδήποτε, για ορισμένες γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια περίοδος απομόνωσης ή απογοήτευσης. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν πάντα τι περνούν ή να μην τους παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Αν δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, είναι πιθανό να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, ας δούμε πώς και γιατί η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ψυχική υγεία και ευεξία.
Διαβάστε ακόμα: Οστεοπόρωση και σεξουαλική ζωή | Η απόλαυση του έρωτα με ασφάλεια
Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα των προβλημάτων ψυχικής υγείας και της κατάθλιψης
Όλες οι γυναίκες λίγο πολύ έχουν αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και αισθάνονται θλιμμένες μια στο τόσο και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, αν αισθάνονται τακτικά θλιμμένες, υπερβολικά αγχωμένες, με έντονο το στοιχείο της απελπισίας, ή κενές, και νιώθουν πως βιώνουν όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πιο έντονα, μπορεί να έχουν κατάθλιψη ή κάποιο άλλο θέμα ψυχικής υγείας το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να σχετίζεται άμεσα με αυτή τη φάση της ζωής, την αγωνία για τα νέα δεδομένα και όλες τις ανησυχίες που φέρουν οι ορμόνες. Εκτός από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κάποια από εκείνα στα οποία μια γυναίκα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα εξής:
- Απογοήτευση ή εκρήξεις θυμού
- Άγχος, ανησυχία ή ταραχή
- Αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας
- Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλιά τους άρεσαν
- Κενά μνήμης
- Ανεξήγητο σωματικό πόνο
Κατανόηση των κινδύνων της κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών
Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε, η αλλαγή των επιπέδων των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και συναισθηματική υγεία. Σε αυτό το σημείο βέβαια, η ραγδαία πτώση των οιστρογόνων μπορεί να μην είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζει τη διάθεση σε αυτή τη φάση. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί επίσης να κάνουν πιο πιθανή την εμφάνιση άγχους, κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης:
- Διάγνωση με θέμα πρόβλημα ψυχικής υγείας πριν από την εμμηνόπαυση
- Αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην εμμηνόπαυση ή στην ιδέα της γήρανσης
- Αυξημένο άγχος, είτε από την εργασία είτε από προσωπικές σχέσεις
- Δυσαρέσκεια για την εργασία, το περιβάλλον διαβίωσης ή την οικονομική κατάσταση
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση ή άγχος
- Αίσθηση έλλειψης υποστήριξης από τον περίγυρο
- Έλλειψη άσκησης ή σωματικής δραστηριότητας
- Κάπνισμα
Διαβάστε ακόμα: Εμμηνόπαυση και άγχος | 5 + 1 τρόποι αντιμετώπισης
Αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής
Η κατάθλιψη και γενικότερα τα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής. Θα πρέπει λοιπόν η κάθε γυναίκα να κλείσει ένα ραντεβού με τον γιατρό της ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος ώστε να βγάλει ένα εξατομικευμένο πλάνο ως προς τη διαχείριση το μοποίο μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα, θεραπεία ή συνδυασμό αυτών των επιλογών.
Πριν αποδώσει το πρόβλημα στην εμμηνόπαυση, ο γιατρός θα θελήσει πρώτα να αποκλείσει τυχόν σωματικά αίτια για τα συμπτώματα, όπως προβλήματα θυρεοειδούς.
Αφού κάνει τη διάγνωση, μπορεί να προτείνει τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να δει αν προσφέρουν φυσική ανακούφιση από την κατάθλιψη ή το άγχος:
Επαρκή ύπνο: Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Ο γιατρός μπορεί να τους συστήσει να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα, ακολουθώντας ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, πηγαίνοντας για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε πρωί.
Τακτική άσκηση: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, ενώ παράλληλα ενισχύει την ενέργεια και τη διάθεση. Ένας περίπατος, τρέξιμο, κολύμπι, αλλά και οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης όπως άρση βαρών, δραστηριότητες με ταινίες αντίστασης και η γιόγκα μπορεί να είναι καλές επιλογές. Είναι σημαντικό να έχουν συζητήσει τις προγραμματισμένες ρουτίνες άσκησης με τον γιατρό τους.
Τεχνικές χαλάρωσης: Η γιόγκα, το τάι τσι, ο διαλογισμός και το μασάζ είναι όλες χαλαρωτικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Μπορούν επίσης να έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βοηθούν και στον καλύτερο ύπνο.
Διακοπή καπνίσματος: Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.
Ένταξη σε ομάδες υποστήριξης: Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη κοινωνική υποστήριξη. Ωστόσο, μερικές φορές βοηθάει η σύνδεση με άλλες γυναίκες που περνούν επίσης την εμμηνόπαυση.
Συμπληρώματα
Το Femarelle® Recharge αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τη φυσική ανακούφιση πληθώρας συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές της εμμηνόπαυσης. Το Femarelle® Recharge είναι ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει θετικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προέρχονται από την απορρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Έχει μια μοναδική σύνθεση που περιέχει το αποκλειστικό παράγωγο σόγιας (DT56a) ένα καινοτόμο προϊόν από εκχύλισμα μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, λιναρόσπορο καθώς και βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ομαλή ψυχολογική λειτουργία και την φυσιολογική ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
Αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μέσω φαρμάκων και θεραπείας
Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν φέρουν ανακούφιση, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει άλλες θεραπευτικές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορεί να συστήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή θεραπεία συζήτησης – ψυχοθεραπεία.
Θεραπεία αντικατάστασης οιστρογόνων σε χαμηλές δόσεις
Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων, με τη μορφή χαπιού από το στόμα ή επιθέματος στο δέρμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων μπορεί να προσφέρει ανακούφιση τόσο από τα σωματικά όσο και από τα συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και θρόμβων αίματος οπότε αυτό είναι κάτι που θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τον γιατρό.
Θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Εάν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν αποτελεί επιλογή, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ομιλητική θεραπεία
Τα συναισθήματα απομόνωσης μπορεί να εμποδίζουν τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση να μοιραστούν αυτά που βιώνουν με τους φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους. Ίσως τους είναι πιο εύκολο να μιλήσουν με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή που μπορεί να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βιώνουν.
Η κατάθλιψη και τα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι αντιμετωπίσιμα
Η κατάθλιψη και γενικά τα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι αντιμετωπίσιμα και υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Με τις σωστές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ορμονικών αλλαγών, ο θεράπων ιατρός μπορεί να προτείνει τις επιλογές που θα είναι οι πιο αποτελεσματικές για κάθε περίπτωση.