Οι προκλήσεις, οι λύσεις και η τεράστια σημασία της αυτο-φροντίδας
Δεν είναι μόνο ο παράγοντας καριέρα που κάνει μια γυναίκα να σκέφτεται τη μητρότητα μετά τα 30. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η αδυναμία σύναψης ουσιαστικών σχέσεων, το αποτέλεσμα είναι πως πολλές γυναίκες γίνονται μητέρες (στατιστικά περισσότερο) σε αυτό το ηλικιακό κουτί. Έστω λοιπόν πως μια γυναίκα γίνεται μαμά μετά τα 30. Ένα από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μελλοντικά, θα είναι πως η εμμηνόπαυσή της θα ταυτιστεί με την εφηβεία του παιδιού της. Αν αυτή η πρόταση μπορούσε να συνοψιστεί σε δύο λέξεις, αυτές θα ήταν οι εξής: «Ο πόλεμος των ορμονών». Και αν τώρα σε αυτόν τον «πόλεμο» το παιδί είναι κόρη τα πράγματα μπορούν να πάρουν τεράστιες «ορμονικές διαστάσεις». Όταν οι ορμόνες της εμμηνοπαυσιακής μητέρας συναντώνται με αυτές της έφηβης κόρης της, υπάρχει αναπόφευκτα σύγκρουση. Αυτό για κάθε μαμά θα πει θλίψη που χάνει τη γονιμότητά της αλλά και ανησυχία πως «χάνει» και το παιδί της ταυτόχρονα.
Οι προκλήσεις της ανατροφής μιας έφηβης κόρης κατά την εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση και η εφηβεία έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, οπότε και αποτελεί έναν δύσκολο συνδυασμό: άγχος, απότομες διακυμάνσεις στη διάθεση, έλλειψη υπομονής, συγκρούσεις, απομάκρυνση.
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας ώστε να βοηθήσετε και την κόρη σας κατά την εμμηνόπαυση
Είναι γεγονός πως για να διαχειριστείτε μια έφηβη κόρη πρέπει να κάνετε το καλύτερο δυνατό (και) για εσάς. Αυτό δεν είναι κάτι εγωιστικό αλλά μία πραγματικότητα η οποία και θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Κάθε τέλος και αρχή και κάθε αρχή και δύσκολη
Συζητήστε για αυτό
Η αρχή όλων είναι η επικοινωνία. Το βασικό είναι είναι να κάνετε μια ήρεμη και ανοιχτή συζήτηση εξηγώντας πως δεν πρόκειται για μία μόνιμη κατάσταση, αλλά για κάτι παροδικό. Οι ορμόνες σας αλλάζουν και είναι λογικό να υπάρχουν προστριβές. Η αλήθεια είναι πως η κόρη σας δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στη μαμά της όμως εσείς έχετε περάσει από το στάδιο το δικό της οπότε γνωρίζετε λίγο καλύτερα τον «πόλεμο των ορμονών». Μη φοβάστε να της πείτε πώς αισθάνεστε και να «τσαλακωθείτε». Η εμμηνόπαυση δεν είναι σημάδι αδυναμίας αλλά αποτελεί μία καλή αφορμή και συνθήκη ώστε να συζητήσετε μαζί της τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα όταν ανοίγεται αλλά και όταν ολοκληρώνεται ένας κύκλος. Κάντε μία ειλικρινή κουβέντα με την κόρη σας, εξηγώντας της πως και οι δύο καταστάσεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Αυτό φυσικά σημαίνει πως και οι καυγάδες είναι φυσιολογικοί και πως αυτοί μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά.
Ζητήστε βοήθεια
Συχνά οι μαμάδες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε όλα, τείνουν να προσποιούνται ότι δεν κουράζονται ποτέ και πως μπορούν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια αν την έχετε πραγματικά ανάγκη. Ο ρόλος του συζύγου σας, του συντρόφου σας, των φίλων ή των γονιών σας είναι τεράστιας σημασίας.
Ξεκουραστείτε
Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μην παραμελείτε τη διάθεσή σας. Η εμμηνόπαυση προκαλεί κόπωση, εξαιτίας όλων των συμπτωμάτων, και αν αφήσετε τον εαυτό σας να εξαντληθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να φροντίζετε την οικογένειά σας. Έτσι, το να προσέχετε τον εαυτό σας δεν είναι εγωιστικό, αλλά μια πραγματικά σημαντική προτεραιότητα. Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε επαρκώς και ποιοτικά.
Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας
Ο χρόνος για εσάς τις ίδιες είναι πάρα πολύ σημαντικός. Σίγουρα αναρωτιέστε πώς θα καταφέρετε να τον συμπεριλάβετε στην απαιτητική καθημερινότητά σας, αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αυτό-φροντίδας σας. Αφιερώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις νέες καταστάσεις. Διαβάστε βιβλία, δείτε ταινίες και λάβετε από έγκυρα sites πληροφορίες αναφορικά με την εμμηνόπαυση και από εξομολογήσεις γυναικών που πέρασαν από αυτή τη διαδικασία. Ακόμη, κάντε on- line μαθήματα yoga ή διαλογισμού.
Μην αγνοείτε τα συμπτώματά σας
Πολλές γυναίκες, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης στη ζωή τους, φτάνουν στο σημείο της εξάντλησης ή ακόμη και κατάθλιψης. Δεν θα έπρεπε να αγνοείτε αυτά τα συμπτώματα. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας για αυτά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Κάντε όλες τις εξετάσεις και φροντίστε σε αυτή τη φάση της ζωής σας, η υγεία σας να αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα.
Να τρώτε καλά και να γυμνάζεστε
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να περιορίσετε τους καφέδες και το αλκοόλ, να μην καπνίζετε και να μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Τα 30 λεπτά άσκησης για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι επίσης σημαντικά όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική σας υγεία.
Ισορροπήστε τις ορμόνες σας
Μπορείτε με τη βοήθεια του γιατρού σας να εξετάσετε το ενδεχόμενο για ειδικές θεραπείες εμμηνόπαυσης ή απλώς να λάβετε συμπληρώματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε σωματικά ή συναισθηματικά την κατάσταση. Η ολοκληρωμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Femarelle® παρέχει στις γυναίκες σε ολόκληρη την υφήλιο μια φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τη φυσική ανακούφιση πληθώρας συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές και την πτώση ή απώλεια των οιστρογόνων.
Συμπέρασμα
Καμία αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Το τέλος μιας εποχής είναι η αρχή μιας καινούριας. Δεν πρόκειται περί cliché αλλά μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας.