Αντιμετωπίζεται και πὠς το λίπος στην κοιλιά στην εμμηνόπαυση;

by Fema Relle
0 comments

Αντιμετωπίζεται το λίπος στην κοιλιά στην εμμηνόπαυση;

Μία ερώτηση που πολλές από εσάς μας ρωτάτε, και ειλικρινά σας ευχαριστούμε που έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας και μας δίνετε την ευκαιρία για τόσο ωραία ενημερωτικά άρθρα. Ρωτήσαμε λοιπόν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι τα παρακάτω.

Το «σωσίβιο» αυτό λοιπόν στο οποίο αναφέρεστε, όπως χαρακτηριστικά λέμε μεταξύ μας το λίπος στην κοιλιά και γύρω από αυτήν, είναι μία από τις αλλαγές που βιώνουν πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ήρθε απαραίτητα για να μείνει, αν και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να μην. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μην αυξηθεί το λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ή να το αντιμετωπίσετε εάν έχετε ήδη διαπιστώσει ότι… δυσκολεύεστε να κουμπώσετε το παντελόνι σας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρώτα συμπτώματα.

Από την άλλη πλευρά, μια μικρή αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση φαίνεται πως είναι αναμενόμενη και δε χρειάζεται να σας απασχολεί τόσο. Μπορεί να νιώθετε μια χαρά με τον εαυτό σας και να μην έχετε κανένα πρόβλημα με την καινούργια σας εικόνα – και καλά κάνετε. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο μόνος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να μιλήσουμε για τα επιπλέον κιλά και κυρίως το επιπλέον λίπος, είναι επειδή αυτά τείνουν να συσσωρεύονται γύρω από την κοιλιά, μια κατάσταση που αυξάνει δυστυχώς τον κίνδυνο για ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση: Είναι μονόδρομος;

Η μέση αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση είναι 2,5 κιλά και στην πορεία άλλα 2 κιλά μέσα στα 3 χρόνια μετά τη διακοπή της περιόδου, σύμφωνα με τη JoAnn V. Pinkerton, MD, FACOG, NCMP, διευθύντρια του φορέα για την εμμηνόπαυση The North American Menopause Society (NAMS).

«Πιστεύουμε πως η αύξηση του βάρους σχετίζεται με περισσότερο με τη γήρανση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής παρά με την ίδια την εμμηνόπαυση» εξηγεί. «Επίσης, η δυσκολία απώλειας βάρους που παρατηρούν πολλές γυναίκες σε αυτή τη φάση, συνδέεται με αλλαγές που οφείλονται στην ηλικία όπως είναι ο μειωμένος μεταβολισμός και ο περιορισμός της φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η μείωση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση τελικά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διαχείριση του βάρους».

Γιατί αυξάνεται το λίπος στην κοιλιά στην εμμηνόπαυση;

Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν αύξηση του βάρους τους στην εμμηνόπαυση. Και παρότι η ίδια η εμμηνόπαυση σαν κατάσταση δεν ευθύνεται γι’ αυτό, η ελάττωση των αναπαραγωγικών ορμονών αυτής της περιόδου προσδιορίζει το πού θα συγκεντρωθεί αυτό το βάρος: Τα επιπλέον κιλά «μαζεύονται» πλέον γύρω από την κοιλιά ακόμη και σε γυναίκες που είχαν πάντα κοιλιά «πλάκα» και όταν έπαιρναν βάρος αυτό φαινόταν μόνο στους μηρούς και τους γλουτούς.

Τι άλλαξε ξαφνικά και κάνατε «κοιλίτσα»; Η απάντηση κρύβεται στα οιστρογόνα, τα οποία είναι αυτά που «λένε» στο σώμα να εναποθέσει το λίπος στους μηρούς και στους γλουτούς αντί για την περιοχή της κοιλιάς.

Όταν αυτά αρχίσουν να μειώνονται, κατά την προεμμηνόπαυση και στην εμμηνόπαυση, το σώμα αρχίσει να συγκεντρώνει κοιλιακό λίπος.

Λίπος στην κοιλιά και υγεία

Η εναπόθεση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, ενός «συνόλου» προβλημάτων που μαζί ανεβάζουν σημαντικά τις πιθανότητες για σοβαρά νοσήματα. Πότε έχει κάποιος μεταβολικό σύνδρομο; Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσιάζετε μεταβολικό σύνδρομο εάν έχετε τρία ή περισσότερα από τα παρακάτω αποτελέσματα:
• Κοιλιακή παχυσαρκία (περίμετρος μέσης >89 εκατοστά)
• Τριγλυκερίδια >150 mg/dL
• HDL (καλή) χοληστερόλη κάτω από 50 mg/dL
• Αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mm
• Σάκχαρο νηστείας >100 mg/dL

Κοιλιακή παχυσαρκία (περίμετρος μέσης >89 εκατοστά)
• Τριγλυκερίδια >150 mg/dL
• HDL (καλή) χοληστερόλη κάτω από 50 mg/dL
• Αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mm
• Σάκχαρο νηστείας >100 mg/dL

Σύμφωνα δε με τους ειδικούς από την αμερικανική Κλινική Mayo, το μεταβολικό σύνδρομο ή ακόμη και κάποια από τα συμπτώματά του (όπως η μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης), μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος υγείας που σχετίζεται με το αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με το μεταβολισμό της γλυκόζης στον οργανισμό. Πρόκειται για μία κατάσταση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και λιπώδη διήθηση στο συκώτι.

Είναι λοιπόν θέμα υγείας και όχι εμφάνισης! Τι μπορείτε να κάνετε;

Δεν είναι εύκολο να χάσει μια γυναίκα βάρος στην εμμηνόπαυση και σίγουρα είναι πιο δύσκολο να χαθεί λίπος από μια συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε συνολικά το ποσοστό λίπους στο σώμα σας. Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει έτσι κι αλλιώς να νιώθετε πιο υγιής και γεμάτη ενέργεια.

Τα βήματα για να «ρίξετε» το λίπος στην κοιλιά και να είστε πιο υγιής

  • Βελτιώστε τη διατροφή σας. Τρώτε πολλές φυτικές ίνες, λαχανικά και φρούτα. Σας κάνουν καλό και σας χορταίνουν. Φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα, τα σνακ και τα κύρια, να περιλαμβάνουν επίσης πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς, ψάρι, λιναρόσπορο και αβοκάντο.
  • Ενυδατωθείτε. Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία σας αλλά επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση του κορεσμού ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να μειώσετε τις μερίδες σας. Πόσο νερό; Βάλτε στόχο τα 8 με 10 ποτήρια την ημέρα και συμπληρώστε με αφεψήματα χωρίς ζάχαρη.
  • Τρώτε συνειδητά. Όταν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή στη δουλειά, δεν συνειδητοποιούμε τι τρώμε ούτε απολαμβάνουμε τη γεύση και την υφή του φαγητού μας. Κάνετε τα γεύματά σας μια ευχάριστη ιεροτελεστία, ακόμη κι αν τρώτε μόνη σας. Σερβίρετε στα «καλά» σας πιάτα, γεμίστε το ποτήρι σας με νερό, μασήστε αργά και απολαύστε κάθε σας μπουκιά.
  • Περιορίστε τη ζάχαρη. Ένας απλός τρόπος για να το καταφέρετε είναι να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα στα συσκευασμένα τρόφιμα. Όσο πιο ψηλά στα συστατικά βρίσκεται η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά της.
  • Γυμναστείτε. Η καθιστική ζωή είναι παράγοντας για την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Δοκιμάστε διάφορες φυσικές δραστηριότητες και υιοθετήστε αυτές που σας ταιριάζουν. Μια συμβουλή: Οι ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις είναι εξαιρετική επιλογή, όχι μόνο για την καύση λίπους αλλά και για την ενίσχυση της οστικής μάζας που επίσης «κινδυνεύει» κατά την εμμηνόπαυση.
  • Κοιμηθείτε καλά. Η δυσκολία στον ύπνο είναι ένα από τα «συμπτώματα» της εμμηνόπαυσης. Ανακαλύψτε τι μπορεί να σας βοηθήσει: ο διαλογισμός, η άσκηση, ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα σας προσφέρει αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός σας αυτή την περίοδο. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές και άρα δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Τα καλά νέα

Ακόμη και η μείωση του σωματικού βάρους κατά μόλις 5% μπορεί να βοηθήσει με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη. Δείτε την γενική εικόνα και προσπαθήστε να υιοθετήστε ορισμένες υγιεινές αλλαγές στην καθημερινότητά σας που θα σας ωφελήσουν με πολλούς τρόπους.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για ότι άλλο χρειαστείτε.

You may also like

Γίνε μέλος του Femarelle® Club

Επωφελήσου από τις σταθερές μειωμένες τιμές των μελών.
Απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικές προσφορές & σεμινάρια.
Ενημερώσου από τους Ειδικούς στην Εμμηνόπαυση.

© Copyright Femarelle 2024

Created By: Bluefairy IT

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις

Γίνε και εσύ Μέλος του Femarelle Club!

Σταθερή μειωμένη τιμή 30,50€.
Δωρεάν η 1η αποστολή.
Πρόσβαση σε αποκλειστικές προσφορές & σεμινάρια.