Εσύ, πως βλέπεις το σώμα σου στην εμμηνόπαυση;

by Fema Relle
0 comment

Η εμμηνόπαυση είναι μία φάση στη ζωή μιας γυναίκας που μπορεί να αλλάξουν πολλά, ανάμεσα τους και η εικόνα που έχει η γυναίκα για το σώμα της.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η εμμηνόπαυση είναι η τελευταία φυσική έμμηνος ρύση, ακολουθούμενη από μια περίοδο 12 μηνών κατά την οποία δεν εμφανίζεται πλέον περίοδος. Αυτή η φυσική διαδικασία προκύπτει από τη σταδιακή κατάργηση της φυσιολογικής δραστηριότητας των ωοθηκών και περιλαμβάνει πολυάριθμες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές.

Στη φάση αυτή των έντονων αλλαγών, μία “σχέση” που φαίνεται να αλλάζει για αρκετές γυναίκες, είναι αυτή με το σώμα τους. Η εικόνα που μπορεί να έχει μία γυναίκα για το σώμα της στην εμμηνόπαυση είναι μια πολύπλευρη έννοια που περιλαμβάνει γνωστικές, υποθετικές αλλά και συναισθηματικές πτυχές που σχετίζονται όχι μόνο με την εμφάνιση, αλλά και τις λειτουργίες και τις ικανότητες του σώματος της στη φάση αυτή.

Σύμφωνα με μελέτες:

Μια αρνητική εικόνα σώματος συνοδεύεται συχνά από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ όταν η εικόνα που έχει μια γυναίκα για το σώμα της είναι θετική, αυτό συνδέεται με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ευτυχία

10. Cash TF. Cognitive Behavioral Perspectives on Body Image. In: Body image: A handbook of theory, research, and clinical practice, Cash TF, Pruzinsky T (eds.). Guilford Press, New York: 2002: 38-46. [Google Scholar]
11. Bielawska-Batorowicz E. Temperament, personality versus frequency and intensity of menopausal symptoms. Prz Menopauzalny 2007; 2: 70-76. [Google Scholar]
12. Cash TF, Fleming E. Body image and social relations. In: Body Image. A handbook of theory, research and clinical practice, Cash TF, Pruzinsky T (eds.). The Guilford Press, New York: 2002: 277-286. [Google Scholar]
13. Polivy J, Herman CP, Trottier K, et al.. Who are you trying to fool: Does weight underreporting by dieters reflect self-protection or self-presentation? Health Psychol Rev 2013; 8: 319-338. [PubMed] [Google Scholar]

Τα πολύ καλά νέα είναι πως με την πάροδο όμως του χρόνου, οι γυναίκες φαίνεται να αποδέχονται στην πλειοψηφία τους τις αλλαγές που συμβαίνουν, αξιολογώντας το σώμα τους περισσότερο ως προς τη λειτουργία και την υγεία του και όχι ως προς τη φυσική έλξη που μπορεί ή όχι να προκαλεί.

Εσείς πως βλέπετε το σώμα σας στην εμμηνόπαυση; Τι είναι αυτό που αγαπάτε σε αυτό ή, αντίθετα, σας ενοχλεί περισσότερο;

Μιλώντας με γυναίκες σαν εσάς σε όλο τον κόσμο, από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα ή κοινωνικές προκαταλήψεις, αυτό που καταλάβαμε είναι πως πράγματι στην εμμηνόπαυση η σχέση μιας γυναίκας με το σώμα της αλλάζει.

Αυτό που όμως είναι πιο σημαντικό να θυμάστε είναι πως ειδικά στη φάση αυτή, των έντονων σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών, πρέπει να φροντίσετε το σώμα σας όσο ποτέ. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας καμία αρνητική σκέψη. Δείτε τις αλλαγές σαν μία πρόκληση για κάτι ενδεχομένως καλύτερο και πιο αληθινό – άλλωστε είστε ήδη υπέροχες όπως ακριβώς είστε.

Τι μπορείτε να κάνετε για μία πιο θετική εικόνα σώματος, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ευτυχία:

  • Δημιουργήστε μία λίστα με αυτά που εκτιμάτε περισσότερο στο σώμα σας, όχι μόνο στα φυσικά του χαρακτηριστικά αλλά και τις λειτουργίες του, εστιάζοντας στις θετικές σας ιδιότητες – ανατρέξτε σε αυτή τη λίστα κάθε φορά που νιώθετε να χάνετε την αυτοπεποίθηση σας.
  • Κρατήστε πιο κοντά σας θετικούς ανθρώπους – είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας όταν βρίσκεστε γύρω από άτομα που σας υποστηρίζουν και σας εκτιμούν.
  • Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο ευγνωμοσύνη και αυτοπεποίθηση.
  • Μην παρασύρεστε από τις ψεύτικες εικόνες στα Social Media – πολλές από αυτές είναι αποτέλεσμα photoshop και το μόνο που κάνουν είναι να σας προκαλούν υποσυνείδητα αρνητικές σκέψεις.
  • Αγαπήστε τον εαυτό σας ως ένα ολόκληρο άτομο, μην ξεχωρίσετε μεμονωμένα αρνητικά σημεία του, όπως για παράδειγμα την κοιλιά ή τα μπράτσα σας που είναι δύο σημεία που απασχολούν πολλές από εσάς στην εμμηνόπαυση.
  • Αμφισβητήστε κάθε αρνητική σκέψη που επικρίνει το σώμα σας και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας.
  • Επιλέξτε ρούχα που αναδεικνύουν τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά σας και λειτουργούν με το σώμα σας, όχι ενάντια σε αυτό.

Τέλος, και το πιο σημαντικό:

Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή, έναν υγιεινό τρόπος ζωής και βάλτε στη ζωή σας τα Femarelle® Recharge, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, την φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ομαλή ψυχολογική λειτουργία και την φυσιολογική ενεργοποίηση του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα ένα πιο υγιές και δυνατό σώμα. Γιατί στην εμμηνόπαυση αυτό που πρέπει να είναι προτεραιότητα σας είναι ένα πιο υγιές και δυνατό σώμα. Κάντε το και εσείς πράξη, με Femarelle® Recharge.

You may also like

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις