Μια νέα, μακροχρόνια έρευνα καταλήγει σε ένα αναπάντεχο και πολύ αισιόδοξο συμπέρασμα. Οι γυναίκες μετά τα 50, από 50 έως 70 ετών πιο συγκεκριμένα, δηλώνουν πως πιο ευτυχισμένες και χαρούμενες στη ζωή τους.
Μήπως τελικά η εμμηνόπαυση έχει χωρίς πραγματικό λόγο κακή φήμη;
Ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, μήπως τα ενοχλητικά για κάποιες γυναίκες συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μας παρασύρουν και θεωρούμε ότι η ζωή μετά από αυτή τη φάση συνεχίζει να είναι γεμάτη με δύσκολες προκλήσεις; Πράγματι, η εμμηνόπαυση και η προεμμηνόπαυση έχουν συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Μια νέα μελέτη όμως έρχεται να δώσει ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα στις γυναίκες μετά τα 50: Τόσο η αρνητική διάθεση όσο και τα συμπτώματα της κατάθλιψης μειώνονται σημαντικά την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση και μεταξύ των 50 και 70 ετών.
Για τις ανάγκες της μελέτης αυτής, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Maturitas, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης παρακολούθησε ομάδες γυναικών για 20 χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι επιστήμονες βρήκαν πως τυχόν αρνητική διάθεση που παρατηρήθηκε στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα μειώθηκε σημαντικά κατά τη μετάβαση από τη μέση ηλικία (50-64 ετών) προς την τρίτη ηλικία (μετά τα 65 χρόνια). Τα συμπτώματα της κατάθλιψης επίσης μειώθηκαν σημαντικά στις ηλικίες μεταξύ 60 και 70 ετών.
Για πολλές γυναίκες, φαίνεται πως η αλλαγή αυτή προς την πιο θετική αντιμετώπιση για τη ζωή σχετίζεται με περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους καθώς μειώνονται οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις.
Η συγγραφέας της μελέτης και ψυχίατρος Katherine Campbell αναφέρει πως τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η διάθεση βελτιώνεται όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν. «Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ανέφεραν ότι μπαίνοντας στα εξήντα τους ένιωθαν πια ότι ήταν πιο υπομονετικές, είχαν λιγότερη ένταση και δεν είχαν πλέον τόση τάση για απομόνωση. Οι γυναίκες αυτές δεν βίωναν πια τα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και ασχολούνταν ενεργά με την κοινότητα. Πολλές γυναίκες νιώθουν επίσης καλύτερα με τον εαυτό τους όταν πια φτάσουν στη δεκαετία των εξήντα και η πλειοψηφία έχει πλέον αποδεχτεί και συμφιλιωθεί με τη διαδικασία της γήρανσης».
Είναι τα πάντα ρόδινα για τις γυναίκες μετά τα 50;
Προφανώς και όχι, όπως ακριβώς σχολιάζει μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η καθηγήτρια ιατρικής Cassandra Szoeke. «Οι ασθένειες, η λήψη φαρμάκων και το άγχος για την υγεία γίνονται όλα τους πιο συχνά στους μεγαλύτερους ενήλικες και έχει αποδειχτεί πως αποτελούν άγχη που σχετίζονται με τις αρνητικές σκέψεις και την κατάθλιψη», εξηγεί.
400 γυναίκες το 1990
Σε αυτή την 20ετή μελέτη, οι ερευνητές αναζήτησαν αρνητικά συναισθήματα και συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες που πήραν μέρος στη μελέτη Women’s Healthy Ageing Project, που ξεκίνησε το 1991 καθώς και στο Melbourne Women’s Midlife Health Project, δύο έρευνες που παρακολουθούν τον τρόπο ζωής και την υγεία των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το 1990 με περισσότερες από 400 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 55 ετών. Από αυτές, οι 252 συνέχισαν να συμμετέχουν και μετά από 20 χρόνια. Πιστεύεται πως είναι η πρώτη μελέτη που περιλαμβάνει συμπτώματα κατάθλιψης και μια ξεχωριστή εκτίμηση για την αρνητική διάθεση σε μια τόσο εκτεταμένη περίοδο.
Οι κατηγορίες που αποτελούσαν τις «δεξιότητες ευτυχίας» περιλάμβαναν την κοινωνικότητα, την αισιοδοξία, την αυτοεκτίμηση, την αυτάρκεια, την κοινωνική στήριξη, το κοινωνικό ενδιαφέρον, την ελευθερία, την ενεργητικότητα, τη χαρά και την καθαρότητα της σκέψης. Από αυτές τις δεξιότητες χρησιμοποιήθηκαν 10 αρνητικά και 10 θετικά επίθετα ώστε να διαμορφώσουν τις υποκλίμακες θετικής και αρνητικής διάθεσης, με το συνολικό αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει τον γενικό βαθμό ευημερίας.
Ορισμένα από τα αρνητικά επίθετα ήταν η μοναξιά, η απόγνωση, η ανυπομονησία, η κατάθλιψη, η απόσυρση, η δυσαρέσκεια, η σύγχυση, η ένταση και η ανικανότητα. Βιολογικοί παράγοντες και παράγοντες υγείας καθώς και ο τρόπος ζωής ήταν επίσης μέρος της εκτίμησης. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η σοβαρότητα των «διαφωνιών», ο αριθμός των ενοχλητικών σωματικών συμπτωμάτων, η επαγγελματική κατάσταση, το επίπεδο μόρφωσης, η χρήση αλκοόλ, η φάση της εμμηνόπαυσης, το κάπνισμα, η σχέση και ο γάμος, ο τρόπος ζωής, η αυτοεκτιμούμενη κατάσταση της υγείας και η χρήση αντικαταθλιπτικών.
Ανάγκες και επιθυμίες
«Οι γυναίκες νιώθουν ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο της ζωής τους και είναι ακόμη φυσικά ικανές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα χόμπι τους και να ταξιδεύουν. Συχνά έχουν μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και λιγότερες ευθύνες αναφορικά με τα παιδιά τους» λέει η Campbell. «Είναι ελεύθερες να απολαύσουν τους καρπούς της σκληρής δουλειάς τους και να δώσουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Οι περισσότερες από τις γυναίκες με τις οποίες δουλέψαμε ήταν οικονομικά ανεξάρτητες και ζούσαν σε ιδιόκτητα σπίτια».
Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική μελέτη που καταλήγει στο αποτέλεσμα πως μεγαλώνοντας είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Διεθνείς έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχει όντως μείωση στα αρνητικά συναισθήματα μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί θέτουν σημαντικούς περιορισμούς, όπως η οικονομική κατάσταση και η κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων καθώς και το κοινωνικό περιβάλλον τους.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι λογικό να επηρεάζουν τη διάθεση και όταν είναι θετικοί, συνεισφέρουν σε μια καλύτερη διάθεση, ωστόσο οι ερευνητές δεν μπορούν να δώσουν πιο σαφείς απαντήσεις. Ο επόμενος στόχος των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης είναι να εξερευνήσουν περισσότερο το συσχετισμό ανάμεσα στα παραπάνω και την κατάθλιψη στις γυναίκες.
Θέλετε να ανακαλύψετε πώς μπορεί ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής να σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερη, γεμάτη ενέργεια και καλή διάθεση σε κάθε ηλικία; Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108000507 και Viber: 6983018730