Ενδομητρίωση και εμμηνόπαυση | Τα συμπτώματα, η διάγνωση και οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

by Fema Relle
0 comments

Η ενδομητρίωση επηρεάζει το 10% περίπου των γυναικών – ενδεχομένως και περισσότερο. Για μερικές από αυτές η ενδομητρίωση μπορεί να είναι ένας πραγματικός εφιάλτης, με καταστροφικές κράμπες κατά τη διάρκεια περιόδων, έντονη ροή, υπογονιμότητα, χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Άλλες γυναίκες μπορεί να μην εμφανίσουν και καθόλου συμπτώματα.

Για όσες εμφανίζουν συμπτώματα, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης της νόσου, μόλις διαγνωστεί – αν και χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου επτά χρόνια για να γίνει αυτή η διάγνωση. Υπάρχουν επίσης κάποιες παρεξηγήσεις γύρω από την ενδομητρίωση, συμπεριλαμβανομένου ότι η υστερεκτομή, η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση θα σταματήσουν τον πόνο. Αυτό δεν συμβαίνει όμως πάντα και πρέπει οι γυναίκες να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προβούν στις σωστές επιλογές για την υγεία και το μέλλον τους.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Ενδομητρίωση είναι όταν ο ενδομητριακός ιστός (παρόμοιος με αυτόν που αναπτύσσεται στη μήτρα και αποβάλλεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου) αναπτύσσεται εκεί που δεν πρέπει – μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και στο εξωτερικό οργάνων όπως η μήτρα, η ουροδόχος κύστη, το έντερο και οι ωοθήκες.

Κατά τη διάρκεια του μήνα, αυτός ο ιστός συσσωρεύεται και ανταποκρίνεται στα σήματα του σώματος για να αποβληθεί κατά τη διάρκεια της μηνιαίας περιόδου – αλλά δεν υπάρχει κάπου να πάει. Παγιδευμένος, αρχίζει να σχηματίζει συμφύσεις που μπορούν να ενώσουν τα όργανα μεταξύ τους και να παραποιήσουν τα κανονικά σχήματα και μέρη τους. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι γυναίκες με ενδομητρίωση περιγράφουν τον πόνο των μηνιαίων κραμπών τους ως εξουθενωτικό.

Διάγνωση ενδομητρίωσης και εμμηνόπαυσης

Η ενδομητρίωση μπορεί να είναι λίγο δύσκολη στο να διαγνωστεί. Εάν έχουν σχηματιστεί κύστες, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να τις δει κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, με έναν κοιλιακό ή κολπικό υπέρηχο. Για τον εντοπισμό ανάπτυξης του ενδομητρίου, προτείνεται η μαγνητική τομογραφία. Η λαπαροσκόπηση, κατά την οποία γίνεται μια μικρή τομή στην κοιλιά ώστε να εισαχθεί ένας λεπτός σωλήνας προβολής για να δει ο γιατρός τα εσωτερικά όργανα, θεωρείται από πολλούς ως το ιδανικό διαγνωστικό εργαλείο. Με κατάλληλο προγραμματισμό, η λαπαροσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για τη χειρουργική θεραπεία της νόσου.

Ενδομητρίωση κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης

Οι περίοδοι μπορεί να είναι πιο συχνές και επίπονες κατά τη διάρκεια των ετών που οδηγούν σε πλήρη εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα πιο συχνά και να είναι πιο επίπονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλές βρίσκουν ανακούφιση με ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια ή ένα ενδομήτριo σπείραμα.

Για περιπτώσεις που δεν ελέγχονται από την αντισύλληψη, μπορεί να βοηθήσει η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των βλαβών και της περίσσειας του ιστού, αν και υπάρχει μια πιθανότητα η χειρουργική επέμβαση να χρειαστεί να επαναληφθεί εάν σχηματίζονται νέες βλάβες.

Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με υστερεκτομή. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία την περίοδο της πρώιμης εμμηνόπαυσης, συνήθως την καθιστούν κατάλληλη κυρίως για περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη λύση.

Τι σημαίνει η εμμηνόπαυση για την ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση εξαρτάται από τα οιστρογόνα, οπότε όταν εξαφανίζονται τα οιστρογόνα, το ίδιο κάνει και η ασθένεια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά κάθε γυναίκα παύει να πονά στην εμμηνόπαυση. Ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να συνεχιστεί.

Είτε τα συμπτώματα μειώνονται είτε όχι, μετά την εμμηνόπαυσηοι συζητήσεις σχετικά με την ενδομητρίωση μπορεί να χρειαστεί να συμπεριλάβουν ορισμένες πρόσθετες ανησυχίες:

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία;

Οστεοπόρωση: Σύμφωνα με το HarvardWomen’s Health Watch, οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τα οιστρογόνα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης (εξασθενημένα οστά). Συνίσταται λοιπόν στις γυναίκες να ρωτούν για τα διφωσφονικά φάρμακα και να είναι επιμελείς σχετικά με τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας, τις υγιείς συνήθειες για τα οστά και τις συναντήσεις με τους κλινικούς ιατρούς τους.

Αυτοάνοσες διαταραχές: Η ενδομητρίωση δεν θεωρείται αυτοάνοση ασθένεια, αλλά φαίνεται ότι οι γυναίκες που την έχουν, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο τέτοιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του λύκου, του συνδρόμου Sjogren, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της αρθρίτιδας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της κοιλιοκάκης, καθώς και των αλλεργιών και του άσθματος, σύμφωνα με το endometriosis.org. Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την υγεία τους και αν αρχίσουν να αναπτύσσουν νέα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως έναν γιατρό.

Καρκίνος: Σύμφωνα με το HarvardWomen’s Health Watch, οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπίσουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών (αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλός), και επειδή τα συμπτώματά του ενδέχεται να μοιάζουν με εκείνα της ενδομητρίωσης, οι γυναίκες θα πρέπει να προσέξουν αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή επιστρέψουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνονται οι κανονικές εξετάσεις, εκτός αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης μπορεί να φέρει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης πίσω;

Θα μπορούσε. Δεδομένου ότι είναι χαμηλότερη η δόση από τις εμμηνορροϊκές ορμόνες, είναι πιθανό και να επιστρέψουν τα συμπτώματα και να μην επιστρέψουν. Πολλές γυναίκες τα πάνε μια χαρά αν περιμένουν ένα χρόνο περίπου για να ξεκινήσουν. Ακόμη, οι ορμόνες που εφαρμόζονται τοπικά μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες αναβίωσης της ενδομητρίωσης.

Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει μια διεξοδική συνομιλία με έναν γιατρό σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Θεραπείας Ορμονικής Υποκατάστασης για συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ειδικά αν έχει μια κατάσταση όπως η ενδομητρίωση.

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις πυελικού πόνου ενδομητρίωση και δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες την ενδομητρίωση με συμπτώματα. Εάν μια γυναίκα πονάει κατά τη διάρκεια της περιόδου και δεν είναι σίγουρη αν πρόκειται για κράμπες περιόδου ή κάτι άλλο, πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό.

Διαχείριση συμπτωμάτων

Εκτός από τη βοήθεια του ειδικού η διαχείριση των συμπτωμάτων είναι σε προσωπικό επίπεδο θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Κάποια απλά πράγματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα είναι τα εξής:

Διακοπή του καπνίσματος

Αποφυγή αλκοόλ

Απώλεια βάρους

Απώλεια βάρους

Τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις

Τήρηση υγιεινής διατροφής

Λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων FEMARELLE

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Γιατί κινδυνεύουν οι γυναίκες από καρδιαγγειακά νοσήματα στην εμμηνόπαυση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Επώδυνο σεξ: Είναι αναπόφευκτο στην εμμηνόπαυση;

 

You may also like

Γίνε μέλος του Femarelle® Club

Επωφελήσου από τις σταθερές μειωμένες τιμές των μελών.
Απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικές προσφορές & σεμινάρια.
Ενημερώσου από τους Ειδικούς στην Εμμηνόπαυση.

© Copyright Femarelle 2024

Created By: Bluefairy IT

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν τον επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις

Γίνε και εσύ Μέλος του Femarelle Club!

Σταθερή μειωμένη τιμή 30,50€.
Δωρεάν η 1η αποστολή.
Πρόσβαση σε αποκλειστικές προσφορές & σεμινάρια.